Muffiny bez jajek
Kolejny szybki mini wypiek, bez miksera, kilka składników które praktycznie zawsze są pod ręką w domu. Zapraszam do wypróbowania przepisu na muffiny kakaowe, bez jajek, delikatne w smaku, miękkie, puszyste.
Muffiny kakaowe bez jajek
Z przygotowanego ciasta wyszło 16 muffinek. Gotowe można udekorować cukrem pudrem, dowolną polewą, lukrem. Do ciasta możecie także dodać bakalie. Są pyszne, w sam raz na raz! Do kawy 😉
SKŁADNIKI:
- 1,5 szklanki mąki
- 4 łyżki kakao
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka octu jabłkowego
- 5 łyżek oleju rzepakowego
- szklanka mleka lub wody
PRZYGOTOWANIE:
W misce połącz mąkę z kakao, dodaj cukier oraz łyżeczkę sody, wymieszaj.
Następnie dodaj mokre składniki, połącz rózgą kuchenną.
Formę na muffiny wypełnij papierowymi foremkami, napełnij je do 3/4 wysokości. Piecz w temp. 180 st. C przez 30 minut. Wybieram program góra plus dół, piekę na środkowej półce bez termoobiegu.
Przepis pochodzi z gazety Świat Kobiety.
Smacznego 😉
Muffiny bez jajek
Zasmakuj Kuchni – Smacznego 😉