Muffiny bananowo-borówkowe
Mówiłam, pokochałam mini wypieki, jest na nie tyle możliwości, kroić nie trzeba, każdy ma swoją babeczkę dla siebie 🙂 a i zawsze wychodzą! Proste i smaczne, do kawy jak znalazł. Muffinki bananowe z borówkami, w kilka chwil powstają, bez miksera. W sam raz na leniwy weekend lub w tygodniu gdy goście za chwilę – wiem co mówię 🙂 Udekorujcie je bitą śmietaną, borówkami i listkami mięty, polewą czekoladową, lukrem cytrynowym lub oprószcie zwyczajnie cukrem pudrem, jak ja. Każda wersja pyszna, kaloryczność inna:) Polecam szybki, prosty i smaczny przepis na mini wypiek!
Muffiny bananowo-borówkowe
SKŁADNIKI (na 12 muffinek):
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki drobnego cukru
- 1 opakowanie cukru z wanilią
- szczypta soli
- 2/3 szklanki maślanki, jogurtu naturalnego lub kefiru
- 1/2 szklanki oleju
- 3/4 szklanki borówek
- 1 jajko
- 2 dojrzałe rozgniecione widelcem banany
PRZYGOTOWANIE:
W misce mieszam wszystkie suche składniki, dodaję mokre. Dobrze mieszam rózgą kuchenną, później gdy ciasto zgęstnieje łyżką.
Napełniam formę na muffiny papilotkami. Napełniam do 2/3 wysokości, wtykam borówki.
Piekę w temp. 175 C grzaniem góra plus dół (bez termoobiegu) na środkowej półce piekarnika przez 30-35 minut.
Gotowe posypuję cukrem pudrem.
SMACZNEGO 😉