MUFFINKI
Puszyste, z prostych składników, domowe mini wypieki cieszą niesamowicie. Tu nie da się nic zepsuć;) Muffinki z tego przepisu wychodzą chrupiące z zewnątrz, zaś mięciutkie w środku. To mój sprawdzony przepis na muffinki, bardzo łatwy w przygotowaniu, bez miksera, nawet dla początkujących. To jeden z tych uniwersalnych przepisów na babeczki, który możecie dowolnie modyfikować, dodając np.
- wiórki kokosowe,
- posiekaną czekoladę,
- suszone owoce,
- tarte orzechy,
- skórkę z cytrusów,
- kakao.
Muffinki można udekorować polewą czekoladową: jasną lub ciemną, lukrem, np. cytrynowym lub posypać cukrem pudrem. Jeśli lubisz mini wypieki polecam Ci także jedne z moich przepisów na muffinki kokosowe z rodzynkami, muffinki z kawałkami czekolady oraz muffinki kokosowe z malinami.
Muffinki
SKŁADNIKI:
- 2 szklanki mąki
- 1 płaska łyżka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżki cukru z wanilią
- 3 łyżeczki kaszy manny
- 3 średnie jajka
- 1/2 szklanki oleju
- 1/2 szklanki mleka
Uwagi do przepisu:
Składniki mam w temp. pokojowej.
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Jeśli nie macie kaszy manny możecie dodać 3 łyżeczki mleka w proszku lub mąki.
Z przepisu wyszło 14 muffinek.
PRZYGOTOWANIE:
W misce mieszam suche składniki, dodaję mokre i mieszam szybko do połączenia rózgą kuchenną do połączenia.
Piekarnik nagrzewam do temp. 180 st. C, grzanie góra/dół, bez termoobiegu.
Formę na muffinki wykładam papierowymi foremkami, wypełniam je do 2/3 ciastem. Wstawiam na środkową półkę piekarnika i piekę do złotego koloru przez 20-25 minut.
Gotowe wystudzone muffinki posypuję cukrem pudrem. Można udekorować je polewą czekoladową lub lukrem.
Muffinki idealne do popołudniowej kawy, dobrego kakao, aromatycznej herbaty.
Muffinki
Smacznego 🙂
Zasmakuj Kuchni
→ Więcej przepisów na muffinki znajdziesz w zakładce z muffinami i mini wypiekami.