Muffinki z rodzynkami i powidłami
Kształtne muffinki dziś zawitały na naszym stole. Z dużą ilością polewy czekoladowej, udekorowane ulubionymi bakaliami, dziś u mnie suszona żurawina – lub tymi, które akurat są w domu, pachnące powidłami i cynamonem. Czy może być coś lepszego gdy budzimy się z rana? Wizja takiego deseru do kawy napawa mnie optymizmem i radością na resztę dnia. Jest wspaniale 🙂
Tak więc zapraszam na muffinki z rodzynkami i powidłami oblane solidnie polewą czekoladową, pachnące cynamonem. Domowe muffinki są najlepsze!
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 jajko
- ½ szklanki cukru białego lub brązowego
- spora garść rodzynków
- łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta cynamonu
- 0,75 szklanki mleka
- 0,25 szklanki oleju
- 3 łyżki powideł śliwkowych
- do dekoracji: polewa czekoladowa, cukier puder lub lukier, bakalie, tarte orzechy
Przygotowanie:
W jednej misce mieszamy suche składniki, w drugiej mokre. Następnie mieszamy ze sobą suche i mokre składniki.
Dodajemy powidła i rodzynki.
Masę przekładam do ¾ wysokości foremek na muffinki. Pieczemy w temp. 180C grzaniem góra plus dół przez ok. 25 minut. Gotowe dekoruję. SMACZNEGO!:)