Muffinki czekoladowo-kokosowe
Oto babeczki pachnące czekoladą i delikatnymi wiórkami kokosowymi. Można je dodatkowo na końcu polać ulubionym sosem owocowym, polewą czekoladową, orzechami, migdałami czy lukrem.
Zainspirował mnie przepis Ani Starmach, lekko go zmodyfikowałam. Ale zawsze wychodzą pyszne 🙂 Do kawy, herbaty – osłodzą każde towarzystwo 🙂
Składniki:
- 2 szklanki po 250 ml mąki pszennej
- 150 g gorzkiej czekolady
- 50 g mlecznej czekolady
- 2 łyżki kakao
- 2 jajka
- 1,5 szklanki maślanki
- 100 ml roztopionego dobrego jakościowo masła
- 4 łyżki cukru trzcinowego
- łyżka proszku do pieczenia
- łyżka wiórków kokosowych
Przygotowanie:
1. W miseczce wymieszaj ze sobą dokładnie mąkę, kakao, cukier, proszek do pieczenia i wiórki kokosowe.
2. W innej miseczce wymieszaj roztopione i wystudzone masło wraz z jajkami i maślanką.
3. Połącz składniki z obu misek, dobrze wymieszaj, następnie dodaj pokrojoną w drobną kostkę czekoladę, całość wymieszaj.
4. Ciasto przelewaj do papierowych kokilek (lub silikonowych foremek na muffinki). Piekarnik nagrzej do temp. 200C i piecz na środkowej półce w piekarniku bez termoobiegu przez około 20 minut.
Smacznego 🙂