default-logo

MAZUREK KAJMAKOWY

Mazurek wielkanocny na kruchym cieście z masą kajmakową udekorowany kandyzowanymi owocami i bakaliami od HELIO. Kruche ciasto, słodka masa i mnóstwo bakalii, m.in.: kandyzowana marchew, ananas, daktyle, dodatkowo płatki migdałowe. Pyszny, delikatny, słodki – idealny na wielkanocny stół do kawy!

MAZUREK KAJMAKOWY

Mazurek wielkanocny kajmakowy

MAZUREK KAJMAKOWY

Zasmakuj Kuchni

SKŁADNIKI:

  • 200 g mąki pszennej
  • 125 g zimnego masła
  • 70 g cukru
  • 1 żółtko
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • do dekoracji: 150 g masy kajmakowej HELIO, kandyzowane owoce i bakalie oraz płatki migdałowe HELIO

PRZYGOTOWANIE:

Do miski wsypuję cukier i proszek do pieczenia. Dodaję posiekane zimne masło i ugniatam szybko rękoma, powstaje coś na kształt kruszonki. Dodaję żółtko, szybko wyrabiam w kulę, na początku nie jest to łatwe.

MAZUREK KAJMAKOWY

Miskę przykrywam folią aluminiową i wstawiam do lodówki na 1 godzinę.

Formę o wymiarach 20 x 25 cm wykładam papierem do pieczenia.

Wyjmuję ciasto, kruszę je na kawałki i wykładam nim dobrze formę, wyrównuję. Widelcem robię wzorek na brzegach, całe ciasto nakłuwam widelcem. Wstawiam formę z ciastem na 20 minut do lodówki.

MAZUREK KAJMAKOWY

Piekarnik nagrzewam do temp. 180 st. C, grzanie góra plus dół, bez termoobiegu.

Wstawiam ciasto na 20 – 23 minut na środkową półkę piekarnika.

Po upieczeniu wyjmuję, studzę.

MAZUREK KAJMAKOWY

W tym czasie masę kajmakową podgrzewam lekko w garnuszku, dzięki czemu łatwiej się rozprowadzi, mieszam kuchenną trzepaczką.

MAZUREK KAJMAKOWY

Lekko przestudzoną masą smaruję ciasto, zostawiając brzegi. Dekoruję dowolnie bakaliami.

Smacznego 😉

MAZUREK KAJMAKOWY

Do przepisu na mazurek wielkanocny kajmakowy wykorzystałam masę kajmakową, mieszankę keksową oraz płatki migdałowe HELIO.

MAZUREK KAJMAKOWY

 

MAZUREK KAJMAKOWY

 

 

MAZUREK KAJMAKOWY

Przepis lekko zmodyfikowany pochodzi stąd.

 

 

About the Author

Leave a Reply

*