default-logo

Marcepanowe pralinki | Słodkie okruszki

Marcepanowe pralinki | Słodkie okruszki

Marcepanowe pralinki. Dziś coś dla wielbicieli słodkości i marcepanu. U mnie w domu nikt nie przejdzie obojętnie obok takich marcepanowych pralinek. Idealne małe słodkości do filiżanki kawy. A ich przygotowanie jest naprawdę proste. Oczywiście w przepisie nie korzystam z kupnego marcepanu, a przygotowuję go sama. Jak? O tym poniżej. Uwierzcie mi, że każdy kto choć raz zrobić domowy marcepan nie sięgnie już po ten kupny 😉 Marcepanowe pralinki, to małe niebo na talerzu. Możecie je przygotować na przyjęcie, spotkanie z przyjaciółmi, do pracy lub do prostu jako deser do filiżanki ulubionej kawy. Dziś wraz z mężem delektowaliśmy się słodkimi pralinkami, truskawkami i pyszną kawą Casa del Caffe Brown

Jeśli lubicie kawy o pysznej orzechowo-czekoladowej nucie, ta będzie dla Was idealna. Niesamowicie aromatyczna kawa o zróżnicowanym smaku. Aż przypomina mi się pobyt we Włoszech 😀 Tak, tak to mieszanka kaw wytwarzana przez małą palarnię w centralnym rejonie Włoch. Jeśli więc chcecie się choć na chwilę przenieść do tego pięknego, ciepłego kraju, to łyk Casa del Caffe Brown Wam w tym pomorze 🙂

A gdzie można kupić tą wyjątkową włoską kawę (100% jakości i smaku)? Odwiedźcie sklep internetowy kawwa.pl

Marcepanowe pralinki | Słodkie okruszki

Marcepanowe pralinki | Słodkie okruszki

 Składniki:

  • 250 g migdałów
  • 250 g cukru pudru
  • 30 ml likieru Amaretto (lub zamiennie: brązowego rumu, koniaku, wody różanej, bezalkoholowego syropu barmańskiego Amaretto)
  • 1/2 łyżeczki aromatu migdałowego (w przypadku użycia amaretto można pominąć)
  • czekolada do obtoczenia pralinek – u mnie deserowa 70% kakao, ale możecie użyć również gorzkiej lub mlecznej

Przygotowanie:

 Migdały zalewamy w misce wrzącą wodą. Zostawiamy tak na około 5 minut. Po tym czasie obieramy je ze skórki. Skórka po sparzeniu ładnie odchodzi. Migdały należy dokładnie oczyścić. Jeśli skórka nie chce łatwo zejść zalejcie je ponownie wodą i odczekajcie kolejne 5 minut.

Obrane migdały dokładnie suszymy na ściereczce. A następnie mielimy. Masa musi być gładka, bez wyczuwalnych kawałków. Mielimy nasze migdały tak długo, aż będą lekko tłuste i dadzą się zagniatać.

Zmielone migdały ponownie miksujemy z cukrem pudrem, alkoholem (lub zamiennikiem wymienionym w składnikach) i aromatem na jednolitą masę. Jeśli masa byłaby za sucha należy dodać więcej alkoholu (lub używanego zamiennika np. wody różanej).

Rada: W sklepach można kupić już obrane i pokrojone w drobną kosteczkę migdały, to znacznie ułatwi proces przygotowania marcepanu.

Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Z masy formujemy w dłoniach kuleczki i każdą zanurzamy ostrożnie w czekoladzie. Wyjmujemy i układamy na papierze do pieczenia (ja wykładam nim dużą deskę lub blaszkę).

Marcepanowe pralinki | Słodkie okruszki

Jeśli chcemy na tym etapie można dodatkowo ozdobić każdą pralinkę. Wystarczy posypać ją np. zmielonymi orzeszkami.

Po zastygnięciu czekolady można już podawać nasze pralinki.

Marcepanowe pralinki przechowujemy w lodówce.

Smacznego

 

Print Friendly, PDF & Email
About the Author

Leave a Reply

*