default-logo

Lody śmietankowe

Pyszne, miękkie, kremowe i domowe lody śmietankowe z kawałkami gorzkiej czekolady. Bez użycia specjalnej maszynki do lodów, długiego kręcenia, mieszania podczas mrożenia, bez użycia jajek – jedynie z dwóch składników. Lody przygotujesz ze składników dostępnych przez cały rok – tłustej śmietanki oraz skondensowanego mleka. Gotowe lody po wyjęciu z zamrażarki łatwo się formują, są miękkie i kremowe, po prostu pyszne!

Możesz dodać do lodów – bazy (tłusta śmietanka + skondensowane mleko):

  • posiekane bakalie, np. suszone owoce – przy tym wyborze wybierz śmietankę 30% oraz 500-600 g mleka zagęszczonego słodzonego lub nie;
  • posiekane orzechy, migdały, pistacje lub czekoladę – najlepiej gorzką 70% – 90%, aby lody nie były zbyt słodkie;
  • świeże owoce – w tym celu dodaj więcej śmietanki, za to zmniejsz ilość mleka zagęszczonego – owoce zawierają wodę, warto wtedy zniwelować powstawanie kryształków wody w lodach.

Zasmakuj KuchniLody śmietankoweLody śmietankowe z kawałkami czekolady


SKŁADNIKI:

  • 500 ml śmietanki 30 lub 36%
  • 530 g mleka zagęszczonego słodzonego 8% tłuszczu
  • 100 g gorzkiej czekolady 90%

PRZYGOTOWANIE:

Śmietanka i mleko muszą być bardzo zimne.

Czekoladę drobno posiekaj dużym i ostrym nożem.

Lody śmietankowe

Przygotuj mikser lub blender z opcją ubijania.

Do wysokiego naczynia (śmietanka będzie chlapać) wlej bardzo schłodzoną śmietankę i zacznij ją ubijać. Powoli zwiększaj obroty. Ubijaj na najwyższych obrotach do momentu “sztywnych szczytów”, które zobaczysz. Uważaj, by nie przebić śmietanki.

Lody śmietankowe

Następnie wlej zimne mleko.

Lody śmietankowe

Składniki wymieszaj delikatnie szpatułką, wsyp posiekaną czekoladę.

Lody śmietankowe

Wszystkie składniki razem delikatnie wymieszaj. Wlej ostrożnie masę do pojemników lub szklanych keksówek.

Lody śmietankowe będą gotowe po minimum 7 godzinach.

Lody śmietankowe

Najlepiej jednak przygotować je wieczorem, podać następnego dnia na deser – w pucharkach lub wafelkach. Lody można udekorować owocami, najlepiej sezonowymi.

Smacznego 😉

About the Author

Leave a Reply

*