Kisiel malinowy
Kisiel malinowy z mrożonych malin to domowy deser, który przygotujesz przez cały rok. W sezonie ze świeżych owoców, zimą z mrożonych. Prosty skład, który możesz dowolnie modyfikować dosładzając go lub dodając (dla przełamania smaku) sok z cytryny lub pomarańczy. Bez zbędnych składników typu syrop glukozowy, ekstraktów, aromatów czy barwników.
Kisiel malinowy
SKŁADNIKI:
- 280 g mrożonych malin
- 1 szklanka wody
- 4 łyżki cukru z wanilią – 60 g
- 3 łyżki soku z cytryny
- 1 czubata łyżka mąki (skrobi) ziemniaczanej – 30 g
PRZYGOTOWANIE:
W garnuszku układam mrożone maliny, zasypuję je cukrem i wlewam sok z cytryny. Jeśli chcesz bardziej słodszy kisiel możesz dodać mniej soku z cytryny, np. 2 łyżki.
Maliny z cukrem gotuję na lekko średniej mocy palnika przez 5 minut. Gotuję je pod lekko uchyloną pokrywką. Po 5 minutach zdejmuję pokrywkę i gotuję często mieszając kolejne 5 minut.
Po tym czasie dodaję połowę szklanki wody, mieszam.
W pozostałej połowie wody (½ szklanki) mieszam energicznie rózgą kuchenną sporą łyżkę mąki ziemniaczanej. Mieszam dokładnie, by nie było grudek. Dodaję do gotującego się kisielu. Mieszam do zgęstnienia i zdejmuję garnuszek z palnika. Kisiel malinowy od razu wlewam do szklanych miseczek, pucharków lub szklanek.
Smacznego.
Zasmakuj Kuchni