Jeżynowa panna cotta w słoiczkach | Słodkie okruszki
Jeżynowa panna cotta w słoiczkach Lubicie proste, owocowe desery? A panna cotte? Ja uwielbiam 😍 Dziś polecam Wam jeżynową panna cotte w słoiczkach. Możecie ją przygotować na weekendowy deser lub na przyjęcie. U mnie taka jeżynowa panna cotta sprawdza się zawsze 😉 A wersja w mini słoiczkach to mały hit 👍 Idealna porcją słodkości 😉
Składniki: (na mniejsze 4 porcje)
- 200 g jeżyn z syropu
- sok wyciśnięty z połowy małej cytryny
- 90 g cukru
- 300 ml śmietany kremówki 36 %
- 100 ml mleka
- 0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego (opcjonalnie)
- 3 łyżeczki żelatyny w proszku + 50 ml wody
- do dekoracji: bita śmietana, posypka i jeżyny
Przygotowanie:
Do garnuszka przekładamy owoce, dodajemy wyciśnięty sok z cytryny i cukier. Gotujemy doprowadzając do wrzenia.
Mieszamy i zdejmujemy garnuszek z palnika. Przecieramy wszystko przez gęste sitko.
Żelatynę w proszku zalewamy małą ilością wody (tylko do jej przykrycia). Odstawiamy na 10 minut do napęcznienia. Stawiamy na palniku i podgrzewamy (mieszając) do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Uwaga! Nie wolno doprowadzać do wrzenia, bo żelatyna straci swoje właściwości żelujące.
Do drugiego garnuszka wlewamy śmietankę kremówkę i mleko. Doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy garnuszek z palnika. Dodajemy przetarty mus owocowy, rozpuszczoną żelatynę i dokładnie wszystko mieszamy.
Studzimy i przelewamy do małych słoiczków. Wkładamy do lodówki, aby deser całkowicie stężał (około 4-5 h lub całą noc).
Przed podaniem każdą porcję dekorujemy bitą śmietaną, posypką i jeżynami.
Smacznego