default-logo

Jak przygotować creme brulee | Słodkie okruszki

Jak przygotować creme brulee | Słodkie okruszki

Creme brulee to popularny i rozpoznawalny deser który przygotowujemy na bazie jajek oraz śmietanki, a ponadto jest cukrową skorupką. Deser ten z pewnością przyciągnie miłośników oryginalnych smaków, ale ważne jest to, że wcale nie musimy jechać do Hiszpanii czy Francji, gdzie deser ten jest niezwykle popularny, by go skosztować. Poniżej przygotowaliśmy dokładny przepis opisujący, jakie czynności należy wykonać krok po kroku, by przygotować te pyszności. Skupiliśmy się na ważnych aspektach i proces ten może wydawać się czasochłonny, ale z pewnością umożliwi wyczarowanie deseru rodem z drogiej restauracji. (Chociaż i tak uważamy, że najtrudniejsze będzie wyczekiwanie, aż deser całkowicie się schłodzi). Warto również wspomnieć, że creme brulee  robi naprawdę świetne wrażenie wizualne, dlatego możemy go podawać z różnych okazji i na przyjęciach. nim przystąpimy do przygotowania, upewnijcie się, że macie wszystkie niezbędne składniki. Oprócz tego co proponujemy, możecie wzbogacić o czekoladę, orzechy, rodzynki. Gotowi na przygotowanie go w domowym zaciszu?

Przygotowanie creme brulee

Do małego garnka należy wlać pół litra śmietanki 30% lub 36%. Do tego wsypujemy 5 łyżeczek białego cukru oraz dodajemy łyżeczkę waniliowego aromatu. Waniliowy smak jest niezwykle ważny w przypadku tego deseru, dlatego możemy zastąpić go również laską wanilii. Całość należy podgrzać na małym ogniu nieustannie mieszając. Nie możemy doprowadzić do zagotowania. Potrzebne nam będą również cztery jajka, z czego należy oddzielić białka od żółtek i lekko roztrzepać je w misce. Nie powinniśmy robić tego zbyt mocno. Następnie powoli i partiami należy dodać do nich śmietankę nieustannie mieszając. Czynność tę najlepiej wykonywać za pomocą łyżki, by dzięki temu osiągnąć gładką konsystencję. Przygotowany przez nas przepis proponuje sporządzenie 4. porcji deseru. Przy pomocy sitka następnie przelewamy masę do małych żaroodpornych miseczek lub ceramicznych foremek, ale istotne jest to, by nie były one zbyt wąskie, gdyż wskazane są niskie i szerokie naczynia. Deser możemy przygotować w piekarniku nagrzanym do 100 stopni i piec go przez 50 minut. Po upieczeniu, creme brulee powinien zostać wystudzony i schowany do lodówki, ale uprzednio foremki należy przykryć papierem do pieczenia lub folią spożywczą. Deser powinien chodzić się minimum przez dwie godziny. Kiedy krem będzie odpowiednio schłodzony delikatnie należy pozbyć się wody z jego powierzchni i następnie posypać każdą porcję łyżeczką brązowego cukru. Istotne jest to, że cukier należy przypalić za pomocą palnika by się skarmelizował.

Niezbędne składniki:

– pół litra śmietanki 30% lub 36%

– 4 jajka

– 1 łyżka aromatu waniliowego lub laska wanilii

– 5 łyżeczek cukru białego

– 4 łyżeczki cukru brązowego

Palnik gazowy do creme brulee

Warto wiedzieć o tym, że palnik gazowy do creme brulee okaże się niezbędny, jeżeli zależy nam na przygotowaniu deseru, o którym mówimy. Ponadto nie powinniśmy się obawiać, że nie poradzimy sobie z jego obsługą. Palnik gazowy do creme brulee jest łatwy w użyciu oraz całkowicie bezpieczny i służy nam do karmelizowania cukru. Ten deser zapiekany z jajek, śmietany i cukru wykończony zostaje karmelem, do którego przygotowania potrzebny jest nam palnik do creme brulee. Urządzenie swobodnie leży w dłoni, dlatego nie musimy obawiać się jego użycia, gdyż pozostaje wygodne swoim użytkowaniu. Warto również wiedzieć, że palnik do creme brulee posłuży nam również do innych czynności gdyż za jego pomocą możemy opalić desery, ciasta oraz bezy. Z powodzeniem przyda nam się także do opalania sera, zupy cebulowej, mięsa czy innych wytrawnych dań. Palnik gazowy do creme brulee posiada możliwość regulacji płomieni oraz odpowiednią blokadę chroniącą przed uruchomieniem, a dzięki temu, że wykonany jest z wysokiej jakości materiałów odpornych na uszkodzenia, nie musimy się obawiać, że w trakcie użytkowania ulegnie nagrzaniu lub odkształceniu.

Podsumowanie

Jak widać przygotowanie wykwintnych deserów możliwe jest nawet w domu. Wystarczą odpowiednie składniki, szczere chęci i niezbędny sprzęt, a z powodzeniem możemy zamienić się w szefa kuchni i zaskoczyć w naszym domowników lub gości.

*artykuł sponsorowany

 

Print Friendly, PDF & Email
About the Author

Leave a Reply

*