default-logo

Jagodzianki

Wspania艂e domowe jagodzianki! 馃檪 Jak si臋 pewnie domy艣lcie, 艣rodek brzuszka domowej dro偶d偶贸wki a偶 kipi od jagodowego farszu. S膮 przepyszne, jak zawsze. Znikaj膮 jeszcze gor膮ce, nie dziwi臋 si臋..

Gdy jeste艣my u聽rodzic贸w za miastem to ledwo wyjmuj臋 je z pieca, a moja rodzina podjada ju偶 艂akomie dro偶d偶贸wki聽z kaw膮 lub domow膮 nalewk膮. Jest naprawd臋 mi艂o! Wam r贸wnie偶 偶ycz臋 takiej s艂odkiej rozpusty w gronie rodziny 馃槈

Jagodzianki
?

Sk艂adniki:

  • +/- 5 szklanek m膮ki pszennej
  • oko艂o 1 kg jag贸d
  • +/- 1,5 鈥 2 szklanki cukru pudru
  • 3 jajka
  • 1 偶贸艂tko (bia艂ko zostawcie do posmarowania wierzchu jagodzianek)
  • 4 艂y偶ki drobnego cukru
  • opakowanie cukru wanilinowego
  • 4 dag dro偶d偶y
  • 3/4 szklanki ciep艂ego mleka
  • 15 dag mas艂a
  • szczypta soli i ga艂ki muszkato艂owej

Przygotowanie:

Wszystkie sk艂adniki wymieszajcie ze sob膮 dok艂adnie (opr贸cz jag贸d, cukru pudru i bia艂ka do smarowania), odstawcie na oko艂o godzin臋 w ciep艂e miejsce, by potroi艂o swoj膮 obj臋to艣膰.

Jagody umyjcie, wysuszcie.

Po czasie, w kt贸rym ciasto uros艂o wa艂kujcie po kawa艂ku ciasta (w razie potrzeby dodawajcie m膮ki, ciasto ma by膰 elastyczne i mi臋kkie), kr贸jcie na kwadraty tak by po zlepieniu utworzy艂y klasyczn膮 wielko艣ci膮 jagodziank臋. Na ka偶dy kwadrat uk艂adajcie jagody, posypcie 艂y偶k膮 cukru pudru, zlepcie boki, uformujcie na kszta艂t zaokr膮glonej po bokach jagodzianki, posmarujcie roztrzepanym bia艂kiem 鈥 b臋d膮 si臋 艂adnie b艂yszcza艂y. A i je艣li chcecie je czym艣 posypa膰, np. kruszonk膮 to wtedy lepiej si臋 do nich przyklei.

U艂贸偶cie je na blasze wy艂o偶onej papierem do pieczenia, odstawcie na p贸艂 godziny do wyro艣ni臋cia w ciep艂e miejsce. Pami臋tajcie o odst臋pie, nasze dro偶d偶贸wki b臋d膮 ros艂y. Ja zawsze lekko nagrzewam piekarnik, wy艂膮czam go i do 艣rodka wk艂adam ciasto do wyro艣ni臋cia.

Pieczcie na 艣rodkowej p贸艂ce bez termoobiegu w temp. 180C oko艂o 20-25 minut.

Gotowe mo偶ecie pola膰 ozdobnie polew膮 czekoladow膮.

Smacznego! 馃檪

About the Author

Leave a Reply

*