Francuskie ciasto budyniowe z konfiturą porzeczkową (deser bez pieczenia) | Słodkie okruszki
Gdy nachodzi nas ochota na coś słodkiego do kawy stawiam na proste rozwiązania. I tak powstało francuskie ciasto budyniowe z konfiturą porzeczkową (deser bez pieczenia). Jego przygotowanie zajmuje mało czasu, nie musicie włączać piekarnika, a całość dzięki dodatkowi konfitury z czarnej porzeczki nie jest przesłodzona. Polecam. Takie ciasta (desery) idealnie pasują do małej czarnej 🙂 A jak kawa, to tylko najlepsza. U mnie oczywiście ze Slowpresso – polski pomysł na mocną kawę parzoną bez pośpiechu. Pamiętajcie o zniżce na zakupy – 6% po wpisaniu kodu promocyjnego „slodkieokruszki”
Składniki:
- około 1 i 1/2 opakowania paluszków francuskich Brześć
- 500 ml mleka + odrobina
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 opakowanie kremu budyniowego o smaku waniliowym*
- konfitura z czarnej porzeczki
- cukier puder do oprószenia ciasta
*np. taki
Przygotowanie:
Małą prostokątną foremkę wykładamy papierem do pieczenia. Następnie układamy francuskie paluszki (jeden obok drugiego) wypełniając spód.
W 1 szklance mleka dokładnie rozprowadzamy 1 opakowanie kremu budyniowego o smaku waniliowym. Resztę mleka (+ malutki chlust) gotujemy. Do gotującego się mleka dodajemy rozrobiony proszek + 1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej*. Cały czas mieszając (używam ręcznej trzepaczki) gotujemy na małym ogniu aż do zgęstnienia masy.
Masę wykładamy na spód z francuskich paluszków, następnie smarujemy ją warstwą konfitury z czarnej porzeczki. Całość przykrywamy dokładnie francuskimi paluszkami.
Nasz deser wkładamy do lodówki (u mnie na całą noc). Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem i kroimy ostrym nożem.
Smacznego