Ekspresowe ciasto z fasoli bez mąki
Ciasto z fasoli bez dodatku mąki, z kilku podstawowych składników, które wykonasz w chwilę. Niebanalne połączenie, w efekcie wspaniały smak wilgotnego i kakaowego ciasta z dodatkiem wanilii i rodzynek. Czerwona fasola w cieście nie jest wyczuwalna, ale daje tę charakterystyczną wspaniałą wilgotność. Ekspresowe wykonanie – wrzucam składniki do miski, blenduję i piekę. To idealne ciasto dla zabieganych. Zachęcam do wypróbowania ciasta z czerwonej fasoli, które w smaku przypomina klasyczne ciasto kakaowe lub brownie, lecz bez czekolady. Gotowe ciasto polewam domową polewą czekoladową lub posypuję cukrem pudrem.
Brownie z czerwonej fasoli
SKŁADNIKI:
- 2 puszki czerwonej fasoli
- 2 dojrzałe banany
- 2 łyżki kakao
- ½ szklanki cukru trzcinowego
- szczypta soli
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 100 g rodzynek
- 4 średnie jajka
- 15 g proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cukru z wanilią
PRZYGOTOWANIE:
Fasolę odsączam z zalewy. Banany kroję w plasterki.
Rodzynki zalewam wrzątkiem i odstawiam na 5 minut. Następnie odsączam je z nadmiaru wody i lekko suszę ręcznikiem papierowym.
Do dużej miski wrzucam wszystkie składniki (oprócz rodzynek), miksuję na gładko. Dodaję rodzynki.
Porady. Zamiast cukru trzcinowego możesz dodać zwykły, biały cukier. Zaś cukier z wanilią zastąpić kilkoma kroplami aromatu waniliowego lub śmietankowego.
Tortownicę o średnicy 23 cm wykładam papierem do pieczenia.
Piekę w temp. 180 st. C grzaniem góra plus dół bez termoobiegu na środkowej półce piekarnika przez blisko 40 minut. Przed wyjęciem sprawdzam cienkim nożykiem czy ciasto jest gotowe.
Upieczone ciasto możesz od razu wyjąć z piekarnika.
Wystudzone ciasto z fasoli dekoruję polewą czekoladową.
Smacznego.
Zasmakuj Kuchni