default-logo

DROŻDŻÓWKI Z NUTELLĄ

Dziś sprawdzony przepis na słodkie bułeczki z nadzieniem. Opis krok po kroku ze zdjęciami. Drożdżówki możecie nafaszerować dowolnym dżemem, marmoladą lub świeżymi owocami, np. borówkami lub puree z jabłek. Łatwy przepis z dostępnych przez cały rok składników, który możecie modyfikować – bułeczki można posypać kruszonką, cukrem pudrem lub polać czekoladą albo lukrem.

DROŻDŻÓWKI Z NUTELLĄ

Drożdżówki z nutellą


SKŁADNIKI:

  • 500 g mąki pszennej + 1 łyżka
  • 250 ml letniego mleka
  • 1 średnie jajko
  • 25 g świeżych drożdży
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cukru z wanilią
  • szczypta soli
  • 80 g masła, roztopionego, wystudzonego
  • 50 g cukru pudru

Dodatkowo:

  • 1 małe jajko
  • duży słoik nutelli

Uwagi do przepisu:

Składniki mam w temp. pokojowej.
Drożdżówki wycinam miseczką o średnicy Ø 15 cm.
Z przepisu o tej wielkości drożdżówek wychodzi 17 sztuk.
Drożdżówki możecie posypać kruszonką lub wystudzone polać lukrem.
Bułeczki dowolnie można faszerować.


PRZYGOTOWANIE:

Drożdże kruszę, wsypuję do większego kubka lub miseczki, dodaję 2 łyżki cukru oraz letnie mleko. Składniki łączę szybko i dokładnie rózgą kuchenną, odstawiam w ciepłe miejsce na 10-12 minut.

DROŻDŻÓWKI Z NUTELLĄ

Rozczyn po 12 minutach.

DROŻDŻÓWKI Z NUTELLĄ

W międzyczasie do sporej miski wsypuję przesianą mąkę, dodaję szczyptę soli, cukier puder oraz cukier z wanilią. Mieszam.

Gdy rozczyn z drożdży jest gotowy dodaję go do składników sypkich w misce, wlewam roztopione i przestygnięte masło oraz jajko. Całość zagniatam na gładkie i elastyczne ciasto.

DROŻDŻÓWKI Z NUTELLĄ

Odstawiam w ciepłe miejsce na 70 minut do wyrośnięcia, przykrywam ściereczką.

DROŻDŻÓWKI Z NUTELLĄ

Po tym czasie ciasto porcjuję, rozwałkowuję. Z ciasta wykrawam średniej wielkości kółka. W tym celu szykuję sobie miskę o średnicy Ø 15 cm.

DROŻDŻÓWKI Z NUTELLĄ

Na środek każdego wyciętego kółka nakładam 1 większą lub 2 łyżeczki nutelli, zwijam na pół, zlepiam dokładnie brzegi (podobnie jak pierogi), następnie formuję bułeczki.

DROŻDŻÓWKI Z NUTELLĄ

Drożdżówki układam łączeniem do dołu na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zachowuję odstęp, bułeczki urosną. Każdą smaruję roztrzepanym jajkiem, robię to przy użyciu pędzelka.

DROŻDŻÓWKI Z NUTELLĄ

Zasmakuj Kuchni

DROŻDŻÓWKI Z NUTELLĄ

Piekarnik nagrzewam do temp. 180 st. C, grzanie góra plus dół, bez termoobiegu. Wstawiam drożdżówki na środkową półkę piekarnika i piekę ok. 20-23 minut.

Gotowe posypuję cukrem pudrem.

Smacznego 😉

About the Author

Leave a Reply

*