default-logo

Drożdżówka po francusku – na deser lub śniadanie | Słodkie okruszki

Drożdżówka po francusku - na deser lub śniadanie (1)Dziś dzielę się z Wami pysznym pomysłem na drożdżówkę po francusku. Jeśli podacie ją tak jak ja z bitą śmietaną będzie doskonałym deserem. Natomiast podana z owocami może być ciekawym pomysłem na śniadanie. Prosto, szybko i smacznie, czyli tak jak lubię najbardziej. Spróbujcie 🙂

Drożdżówka po francusku - na deser lub śniadanie (2)

Składniki:

  • 3 kawałki ciasta drożdżowego z masłem i rodzynkami Brześć
  • 1 jajko
  • 3 łyżki mleka
  • niespełna 1/2 łyżki cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
  • 3 łyżki masła
  • do podania: cukier puder, bita śmietana lub owoce

Przygotowanie:

W miseczce mieszamy dokładnie jajko, mleko i cukier waniliowy. Następnie w naszej masie maczamy z obu stron kawałki ciasta drożdżowego. Tak przygotowane ciasto smażymy na rozgrzanym maśle z obu stron. Podajemy z ulubionymi dodatkami, np. cukrem pudrem i bitą śmietaną.

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email
About the Author

Leave a Reply

*