default-logo

Domowe czekoladki z niespodzianką – pomysł na słodki prezent | Słodkie okruszki

Domowe czekoladki z niespodzianką – pomysł na słodki prezent | Słodkie okruszkiDomowe czekoladki z niespodzianką – pomysł na słodki prezent | Słodkie okruszki

Domowe czekoladki z niespodzianką – pomysł na słodki prezent Prosty, pyszny, słodki pomysł na prezent lub deser do kawy czy herbaty. Takie czekoladki przygotowuje dosłownie w kilka chwil. Moja wersja przygotowana była w mini papilotkach, ale możecie tu użyć również np. silikonowych foremek. Możecie też łączyć różne czekolady – mleczną z białą, gorzką z białą itd. To co dodacie do środka też zależy wyłącznie od Waszych upodobań lub tego co lubi osoba, którą chcecie obdarować. Moje czekoladki kryją w środku kostkę kokosową i żurawinę. Polecam Wam spróbować.

Domowe czekoladki z niespodzianką – pomysł na słodki prezent | Słodkie okruszki

Składniki: (ilość można zwiększyć/zmniejszyć według potrzeb)

  • 100 g mlecznej lub gorzkiej czekolady*
  • 100 g białej czekolady*
  • kilka sztuk suszonej żurawiny – do nabycia w e-Dana
  • kilka kostek kokosowych – do nabycia w e-Dana

Dodatkowo:

  • papilotki na mini babeczki/muffinki lub silikonowe foremki

*u mnie belgijska czekolada w pastylkach, ale można użyć tradycyjnej tabliczki dobrej jakości

Przygotowanie:

Przygotowujemy papierowe papilotki. Mleczną lub gorzką czekoladę (ja dziś użyłam mleczną) topimy w kąpieli wodnej. Jak? Miseczkę z czekoladą stawiamy na garnku z gotującą się wodą (niewielka ilość). Miseczka nie może dotykać wody. Czekolada pod wpływem ciepła powinna się stopniowo rozpuszczać, mieszamy pod koniec łyżką. Czekoladę rozlewamy do papilotek (do około 1/2 wysokości). Następnie wkładamy po kostce kokosowej i po 2-3 żurawiny. Kolejno topimy białą czekoladę i wypełniamy nią foremki.

Całość wstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny lub na krócej do zamrażalnika. Zdejmujemy papilotki i gotowe.

Ta przygotowane czekoladki możemy ładnie zapakować i podarować w prezencie.

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email
About the Author

Leave a Reply

*