Ciasto z truskawkami
Ciasto z truskawkami z poniższego przepisu to szybkie i puszyste ciasto z truskawkami w 15 minut – bo tylko tyle wynosi czas przygotowania tego ciasta. Jedyne, co się dłuży, to czas pieczenia, ale całość wykonanie w nie więcej niż 1 godzinę, tak więc gorąco zachęcam do wypróbowania przepisu na pyszne ciasto z truskawkami na oleju.
Ciasto z truskawkami
Czerwiec kojarzy mi się przede wszystkim z ciastami z truskawkami. Cała moja rodzina uwielbia wypieki z dodatkiem tych owoców. Moim ulubionym jest szybkie ciasto z truskawkami – właśnie to z przepisu poniżej, ponieważ przygotowanie i wymieszanie wszystkich składników zajmuje mi około 15 minut. A potem ciasto już się piecze samo 🙂 Jest ono super rozwiązaniem, gdy mamy mieć gości, którzy zapowiedzą się tylko chwilę przed spotkaniem. Wtedy można ich uraczyć własnie takim smakołykiem, jakim jest to puszyste ciasto z truskawkami.
By ciasto się udało i nie było zakalca należy pamiętać o odpowiednim osuszeniu truskawek przed pieczeniem oraz o tym, by wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej. Zaś mąkę i proszek do pieczenia należy dodać na sam koniec i tylko wmieszać je w masę za pomocą szpatułki, by uniknąć zbędnego napowietrzenia masy. Ciasto z truskawkami z olejem przygotowałam w prostokątnej blaszce o wymiarach 24 cm x 35 cm. Gorąco zapraszam do wypróbowania przepisu.
Proste ciasto z truskawkami- Składniki:
- 4 jajka rozmiar M
- 220 g cukru drobnego do wypieków (1 szklanka)
- 1 opak. cukru wanilinowego lub 16 g cukru z prawdziwą wanilią
- 250 ml oleju rzepakowego (1 szklanka)
- 250 ml mleka (1 szklanka)
- 450 g mąki pszennej tortowej (3 szklanki)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- ok. 450 g truskawek
- cukier puder do oprószenia ciasta
*szklanka o pojemności 250 ml
Przepis na proste ciasto z truskawkami na oleju:
- Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
- Za pomocą miksera (na najwyższych obrotach) utrzeć jajka z cukrem waniliowym i drobnym cukrem do wypieków (ewentualnie może być zwykły cukier, ale drobny szybciej się rozpuszcza). Powinna powstać bardzo puszysta, jasna masa (jajka powinny potroić swoją objętość; czas ubijania zajmuje około 10 minut).
- Gdy kryształki cukru znikną, należy zmniejszyć obroty miksera na najniższe i wlewać cienkim strumieniem olej do masy jajecznej, dalej miksując. Następnie stopniowo wlewać mleko, dalej miksując.
- Bezpośrednio do masy przesiać mąkę pszenną tortową wymieszaną wraz z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać ciasto za pomocą szpatułki, tylko do czasu połączenia się składników (nie dłużej, bo inaczej ciasto będzie mniej puszyste).
- Truskawki umyć, osuszyć, pozbawić szypułek. Pokroić na połówki.
- Blaszkę o wymiarach 24 cm x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wylać do niej ciasto, wyrównać. Następnie poukładać truskawki na wierzchu ciasta, przecięciem do góry.
- Piec ciasto z truskawkami w temperaturze 170 stopni przez ok. 40 – 45 minut (do zarumienienia i tzw. “suchego patyczka”).
- Po ostudzeniu można posypać ciasto cukrem pudrem. Smacznego!
Sezon truskawkowy nie trwa zbyt długo, ale moja rodzinka lubi korzystać z niego w pełni. Dlatego w tym czasie co kilka dni piekę ciasto lub robię desery z dodatkiem tych owoców. Szczególnie polecam wypróbować takie moje przepisy jak: Ciasto Raffaello bez pieczenia z truskawkami Truskawkowiec bez pieczenia oraz ,Truskawkowa chmurka. A jeśli Wy też macie jakieś swoje pyszne, sprawdzone przepisy na ciasta z truskawkami, to gorąco zachęcam do podzielenia się nimi w komentarzach poniżej. Chętnie skorzystam z nowych przepisów.