Ciasto z siemieniem lnianym i powidłami bez jajek
Ciasto bez jajek z powidłami śliwkowymi, wanilią oraz siemieniem lnianym, zwarte, mięsiste, bez miksera, szybkie, bardzo smaczne. Do ciasta można dodać szklankę żurawiny lub rodzynek, łyżkę kakao. Polecam do kawy i na spotkania wszelakie 😉
Ciasto z siemieniem lnianym i powidłami bez jajek
SKŁADNIKI:
- 2 szklanki mąki pszennej
- ½ szklanki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki siemienia lnianego, mielonego
- 280 g powideł śliwkowych
- 5 łyżek cukru
- 1 opakowanie cukru z wanilią
- łyżeczka wanilii bourbon
- 1,5 szklanki mleka roślinnego
- ½ szklanki oleju rzepakowego
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Przepis jest na keksówkę o wymiarach: 30 x 11 cm.
PRZYGOTOWANIE:
- Wszystkie suche składniki przesypuję do miski, mieszam. Mokre składniki mieszam rózgą kuchenną w oddzielnej misce.
- Łączę ze sobą suche i mokre składniki.
- Wylewam ciasto do natłuszczonej i wyspanej bułką tartą lub mąką formy keksowej. Można użyć papieru do pieczenia.
- Ciasto piekę przez 50-60 minut do suchego patyczka w temperaturze 180 C grzaniem góra plus dół bez termoobiegu. Wybieram środkową półkę piekarnika, studzę w formie.
Smacznego 😉
Ciasto z siemieniem lnianym i powidłami bez jajek
Zasmakuj Kuchni