default-logo

Ciasto z rabarbarem

Proste ciasto z rabarbarem na jogurcie, które idealnie sprawdzi się na wszelakie przyjęcia. To szybkie ciasto, z kilku podstawowych składników, które zazwyczaj masz w domu. Długo zachowuje świeżość i zawsze się udaje. Ciasto z rabarbarem z tego przepisu wychodzi bardzo puszyste, mięciutkie, delikatne. Ciasto pachnące wanilią z dodatkiem kwaskowatego rabarbaru to świetne połączenie. Puszyste ciasto baza, w którym zanurzysz dowolne owoce świeże, mrożone lub te z puszki. Do ciasta z rabarbarem możesz dodać jedno jabłko pokrojone w kostkę i ułożyć je razem z rabarbarem na wierzchu ciasta. Ciasto to smakuje także z dodatkiem bakalii lub dwóch łyżek kakao. Zapraszam po mój sprawdzony przepis na pyszne ciasto z rabarbarem.

Ciasto z rabarbarem

Ciasto z rabarbarem


SKŁADNIKI:

  • 2,5 szklanki mąki
  • ½ szklanki cukru
  • 2 łyżki cukru z wanilią
  • 300 g jogurtu naturalnego
  • 2 jajka
  • ½ oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łodygi rabarbaru

Uwagi do przepisu:

Składniki mam w temp. pokojowej.
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Do upieczenia ciasta z rabarbarem użyłam kwadratowej formy 24 x 24 cm.


PRZYGOTOWANIE:

Do miski wbij dwa całe jajka, dodaj połowę szklanki cukru oraz dwie łyżki cukru z wanilią. Jeśli nie masz cukru z wanilią dodaj kilka kropel pasty waniliowej lub aromatu.

Ciasto z rabarbarem

Jajka z cukrem ubij mikserem na puch przez 5 minut. Po tym czasie wlej połowę szklanki oleju (najlepiej rzepakowego) i dodaj 300 g jogurtu naturalnego. Składniki krótko wymieszaj mikserem.

Do masy wsyp mąkę z proszkiem do pieczenia. Przesiej je przez sitko wprost do miski. Potrzebujesz 2,5 szklanki mąki pszennej oraz dwie łyżeczki proszku do pieczenia.

Ciasto z rabarbarem

Składniki wymieszaj krótko mikserem.

Piekarnik nagrzej do temp. 180 st. C, grzanie góra plus dół, bez termoobiegu.

Porada. Możesz też upiec ciasto z termoobiegiem, wtedy ustaw temp. 170 st. C.

Rabarbar umyj, odetnij końce, oczyść z włókien i pokrój w niewielką kostkę.

Formę wyłóż papierem do pieczenia (dno), a boki posmaruj masłem.

Wlej ciasto, wyrównaj. Na ciasto wyłóż pokrojony w kostkę rabarbar. Ciasto przed wstawieniem do piekarnika posyp łyżką cukru. Może to być biały cukier, cukier z wanilią lub cukier trzcinowy.

Ciasto z rabarbarem

Formę z ciastem wstaw na środkową półkę piekarnika i piecz przez 45-50 minut lub do tzw. suchego patyczka.

Upieczone ciasto posyp cukrem pudrem.

Smacznego

Ciasto z rabarbarem

Ciasto z rabarbarem

About the Author

Leave a Reply

*