Ciasto z masłem orzechowym
Prosty przepis na ciasto bez miksera, pachnące orzechami, które przygotujesz w chwilę. Niezwykle aromatyczne, delikatne. To szybie ciasto do popołudniowej kawy, aromatycznej herbaty lub kubka kakao. Przepis jest na jedną większą keksówkę (u mnie o wyższych wymiarach 30 x 11 cm – w zależności od wielkości użytej formy – mniejszej/większej czas pieczenia może się różnić). Upieczone ciasto z masłem orzechowym można polać lukrem i udekorować bakaliami, np. dodatkowo tartymi orzechami; świetnie sprawdzi się także cukier puder lub polewa czekoladowa.
Ciasto z masłem orzechowym
SKŁADNIKI:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- ¾ szklanki cukru – u mnie trzcinowy
- 4 łyżki dobrego masła orzechowego, najlepiej o składzie: orzeszki ziemne 100%
- 1 szklanka mleka
- 2 jaja
- ½ szklanki oleju rzepakowego
- szczypta soli
Uwagi do przepisu:
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Składniki mam w temp. pokojowej.
Przepis jest na keksówkę o wymiarach 30 x 11 cm.
Czas pieczenia może się różnić w zależności od wielkości użytej formy, mocy i rodzaju piekarnika.
PRZYGOTOWANIE:
Do miski przesiewam suche składniki. Dodaję mokre składniki, mieszam trzepaczką do uzyskania jednolitej konsystencji aczkolwiek jeśli zostaną grudki nie przejmuję się.
Keksówkę smaruję tłuszczem, posypuję bułką tartą lub mąką, można użyć także papieru do pieczenia. Wykładam do niej ciasto.
Ciasto piekę w keksówce w temp. 180 st. C (ustawiam program grzanie góra plus dół, bez termoobiegu) przez ok . 45-50 minut lub do tzw. suchego patyczka.
Wystudzone ciasto posypuję cukrem pudrem.
Smacznego 🙂
Zasmakuj Kuchni