default-logo

Ciasto z kakao

Ciasto z kakao, dwukolorowe, na jedn膮 keks贸wke, bez miksera, szybkie i proste 馃槈 Tak mog臋 je opisa膰, by Was zach臋ci膰 do wypr贸bowania przepisu. Mo偶na go dowolnie modyfikowa膰 dodaj膮c rozmaite aromaty, bakalie, wi贸rki kokosowe, kakao lub nie. Z polew膮, cukrem pudrem lub lukrem. Zapraszam po m贸j sprawdzony przepis na ciasto z kakao.

SK艁ADNIKI:

  • 2 szklanki m膮ki pszennej
  • 2 p艂askie 艂y偶eczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego
  • szklanka jogurtu naturalnego
  • lekko czubata 艂y偶eczka kakao
  • 2 jajka

Uwagi do przepisu:

  • Przepis jest na keks贸wk臋 o wy偶szych wymiarach 30 x 11 cm.
  • Sk艂adniki mam w temp. pokojowej.
  • Szklanka ma u mnie pojemno艣膰 250 ml.

PRZYGOTOWANIE:

W misce mieszam wszystkie suche sk艂adniki (opr贸cz kakao), dodaj臋 mokre i mieszam do po艂膮czenia kuchenn膮 r贸zg膮. Ciasto dziel臋 na dwie cz臋艣ci, do jednej dodaj臋 kakao i mieszam do po艂膮czenia.

Keks贸wk臋 smaruj臋 t艂uszczem i wyk艂adam papierem do pieczenia. Wlewam ciemne kakaowe ciasto, wyr贸wnuj臋, potem jasne, delikatnie wyr贸wnuj膮c po ca艂o艣ci.

Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Piek臋 grzaniem g贸ra plus d贸艂, bez termoobiegu na 艣rodkowej p贸艂ce piekarnika przez ok. 50 minut. Sprawdzam cienkim no偶em czy ciasto jest gotowe. Je艣li n贸偶 wychodzi suchy wyjmuj臋 je z piekarnika.

Gotowe ciasto wyjmuj臋 z piekarnika, studz臋 w formie na blacie. Polewam polew膮 czekoladow膮 lub posypuj臋 cukrem pudrem.

Smacznego.

About the Author

Leave a Reply

*