default-logo

Ciasto z czarnym sezamem na ma艣lance

Kolejne smaczne ciasto 馃檪 Bez miksera, szybkie i proste ciasto z czarnym sezamem na ma艣lance. Pyszne! Delikatne, puszyste, posypane cukrem pudrem, w sam raz na leniwe popo艂udnie. Polecam do kawy, dobrego towarzystwa i muzyki. Smacznego 馃槈

SK艁ADNIKI:

  • 2 szklanki m膮ki pszennej
  • 2 p艂askie 艂y偶eczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki czarnego sezamu
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego
  • 1 szklanka ma艣lanki
  • 2 jajka
  • kilka kropel aromatu 艣mietankowego

Uwagi do przepisu:

  • Przepis jest na keks贸wk臋 o wy偶szych wymiarach 30 x 11 cm lub form臋 o wymiarach 20 x 22 cm, u mnie forma 20 x 22 cm.
  • Sk艂adniki mam w temp. pokojowej.
  • Szklanka ma u mnie pojemno艣膰 250 ml.

PRZYGOTOWANIE:

W misce mieszam wszystkie suche sk艂adniki, dodaj臋 mokre i mieszam do po艂膮czenia kuchenn膮 r贸zg膮. Na koniec wrzucam czarny sezam.

Keks贸wk臋 lub blaszk臋 wyk艂adam papierem do pieczenia i wlewam ciasto, wyr贸wnuj臋.

Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 175 st. C. Piek臋 grzaniem g贸ra plus d贸艂, bez termoobiegu na 艣rodkowej p贸艂ce piekarnika przez 55-60 minut. Sprawdzam patyczkiem czy ciasto jest gotowe.

Gotowe ciasto wyjmuj臋 z piekarnika, studz臋 w formie na blacie. Posypuj臋 cukrem pudrem. Wyjmuj臋 i kroj臋, podaj臋 do kawy 馃槈

About the Author

Leave a Reply

*