default-logo

CIASTO WANILIOWE Z HERBATNIKAMI

Proste ciasto bez miksera ze składników, które zazwyczaj mamy w domu. Puszyste, oblane lukrem i posypane pokruszonymi płatkami migdałowymi HELIO. Wspaniałe, szybkie, na święta i do kawy w sam raz.

CIASTO WANILIOWE Z HERBATNIKAMI

Ciasto waniliowe z pokruszonymi herbatnikami, lukrem i płatkami migdałowymi Helio


SKŁADNIKI:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 6 pokruszonych herbatników typu petitki (33 g)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki drobnego cukru
  • szklanka maślanki
  • opakowanie cukru z wanilią
  • łyżeczka pasty z wanilii, aromatu lub zapachu
  • lukier: 3/4 szklanki cukru pudru + 2 łyżki gorącej wody
  • pokruszone płatki migdałowe od HELIO

Forma do pieczenia o wymiarach 24 x 30 cm.

Szklanka ma pojemność 250 ml.

Składniki mam w temp. pokojowej.

PRZYGOTOWANIE:

Do dużej miski dodaję suche składniki i dodaję mokre, mieszam łyżką do połączenia składników.

Piekarnik nagrzewam do temp. 180 C – grzanie góra plus dół, bez termoobiegu.

Ciasto piekę na środkowej półce piekarnika przez 35-40 minut, do suchego patyczka.

Przygotowuję lukier: do cukru pudru w szklance dodaję wodę, energicznie mieszam by nie było grudek. Wsypuję sporą garść pokruszonych płatków migdałowych, mieszam. Smaruję wystudzone ciasto. Podaję.

Do przepisu wykorzystałam płatki migdałowe HELIO.

CIASTO WANILIOWE Z HERBATNIKAMI

Wypróbuj także kilka innych moich przepisów na ciasta bez miksera

Ciasto kakaowe z wanilią bez miksera

Szybkie ciasto czekoladowe z żurawiną i jabłkami

Ciasto z konfiturą różaną

MURZYNEK BEZ MIKSERA

Ciasto z truskawkami bez miksera

About the Author

Leave a Reply

*