default-logo

Ciasto waniliowe bez miksera

Ciasto waniliowe, proste, szybkie, bez miksera, które wykonasz przez cały rok, z łatwo dostępnych składników. Ciasto można podzielić na dwa, do jednej dodając, np. łyżkę kakao lub masła orzechowego i na przemian wylewać je do formy. To idealne i pyszne ciasto do popołudniowej kawy, aromatycznej herbaty lub kubka kakao.

SKŁADNIKI:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ szklanki cukru
  • 2 łyżki cukru z wanilią
  • 2 łyżeczki pasty/esencji waniliowej
  • 1 szklanka mleka
  • 2 średnie jaja
  • ½ szklanki oleju rzepakowego
  • szczypta soli
  • cukier puder do oprószenia ciasta

Uwagi do przepisu:

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Składniki mam w temp. pokojowej.
Przepis jest na keksówkę o wymiarach 30 x 11 cm.
Czas pieczenia może się różnić w zależności od wielkości użytej formy, mocy i rodzaju piekarnika.


PRZYGOTOWANIE:

Do miski przesiewam suche składniki. Dodaję mokre składniki, mieszam trzepaczką do uzyskania jednolitej konsystencji aczkolwiek jeśli zostaną grudki nie przejmuję się.

Keksówkę smaruję tłuszczem, posypuję bułką tartą lub mąką, można użyć także papieru do pieczenia. Wykładam do niej ciasto.

Ciasto piekę w keksówce w temp. 180 st. C (ustawiam program grzanie góra plus dół, bez termoobiegu) przez ok. 50 minut lub do tzw. suchego patyczka.

Wystudzone ciasto posypuję cukrem pudrem. Można polać lukrem cytrynowym lub polewą czekoladową.

Smacznego 🙂

About the Author

Leave a Reply

*