Ciasto marchewkowe z orzechami
Ciasto marchewkowe z dodatkiem suszonej żurawiny i orzechów włoskich to proste i pyszne ciasto, które przygotujesz przez cały rok, z łatwo dostępnych składników. Ciasto można udekorować lukrem, posypać orzechami, suszoną żurawiną lub innymi bakaliami, posypać cukrem pudrem, przełożyć kremem z mascarpone lub posmarować wierzch serkiem waniliowym. Zobacz również mój inny i sprawdzony przepis na domowe ciasto marchewkowe.
SKŁADNIKI:
- 2 szklanki tartej marchewki
- 2 szklanki mąki
- 1/2 szklanki cukru
- 4 jajka
- 1 i 1/4 szklanki oleju
- szczypta soli
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 g suszonej żurawiny, zamiennie rodzynki lub posiekane suszone śliwki (albo mix)
- 200 g orzechów włoskich
- łyżeczka przyprawy do piernika lub kardamonu wymieszanego z cynamonem w proporcji 1:1
Do przepisu wykorzystałam formę o wymiarach: 30 x 24 cm.
PRZYGOTOWANIE:
Całe jajka ucieram mikserem z cukrem. Dodaję mąkę, miksuję a po chwili dolewam olej, proszek do pieczenia, sodę, przyprawę i szczyptę soli. Miksuję krótko, tylko do połączenia składników.
Na końcu dodaję tartą na dużych oczkach marchew, suszoną żurawinę i posiekane na nieco mniejsze kawałki orzechy, mieszam łyżką do połączenia.
Ciasto wykładam na natłuszczoną i wysypaną bułką tartą blachę. Możesz także blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
Piekę w temp. 180 st. C (grzanie góra plus dół, bez termoobiegu) przez około 60 minut. Przed wyjęciem sprawdzam cienkim nożem czy ciasto jest gotowe.
Smacznego.