Ciasto marchewkowe
Ciasto marchewkowe z poniższego przepisu to HIT wśród prostych wypieków! Kiedy ostatnio zrobiłam je na spotkanie ze znajomymi, zniknęło z talerzy w mgnieniu oka 🙂 Każdy zachwalał to pyszne ciasto marchewkowe i prosił o przepis.
Ciasto marchewkowe przepis
Niektórym bym mogło się wydawać – no jak to można jeść ciasto z warzyw? A no można! I w dodatku smakuje ono przepysznie! Przepis na najlepsze ciasto marchewkowe jest banalnie prosty i uda się nawet początkującym w kuchni. Wystarczy wymieszać ze sobą kilka prostych składników, by powstało ciasto, które przypadnie do gustu każdemu! Nawet tym, którzy za marchewką nie przepadają. Nie jest ona jakoś specjalnie wyczuwalna w cieście. Jedynie nadaje mu nieco słodkawej nuty oraz idealnej wilgotności. Ciasto marchewkowe w smaku przypomina nieco piernik. Zamiast serka mascarpone możecie użyć np. kremowego serka Philadelphia.
To ciasto marchewkowe jest tak proste, że możecie przyrządzić je nawet z dziećmi 🙂 Mi przy mieszaniu suchych i mokrych składników pomagała 2-letnia córka 😉 I uwierzcie mi, miała przy tym taką frajdę, że ho ho!
Ciasto marchewkowe z poniższego przepisu, jak już wcześniej wspomniałam, jest super wilgotne, a za razem puszyste. Super uzupełnieniem są kawałki chrupiących orzechów w cieście, a krem z mascarpone to już prawdziwe niebo w gębie! Ten podstawowy przepis na ciasto marchewkowe tak Cię zachwyci, że będziesz często do niego wracać. Koniecznie wypróbujcie ten przepis przy najbliższej okazji! 🙂
Ciasto marchewkowe – Składniki:
Składniki na ciasto marchewkowe:
- 250 g mąki pszennej tortowej (ok. 1,5 szklanki + 1 łyżka)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 100 g cukru trzcinowego
- 150 g drobnego cukru do wypieków
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 4 jajka rozmiar M
- 250 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego (1 szklanka)*
- 300 g marchewki startej na dużych oczkach (2 dość duże sztuki)
- 100 g z grubsza posiekanych orzechów włoskich
Składniki na krem z mascarpone:
- 500 g serka mascarpone
- 100 g miękkiego masła
- 1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g)
- 2 czubate łyżki cukru pudru
- 1 łyżka miodu (lub więcej do smaku)
- szczypta soli
*szklanka o pojemności 250 ml
Dodatkowe składniki do ozdobienia ciasta marchewkowego:
- 1 garść (ok. 30 g) orzechów włoskich lub marcepanowe marchewki
Przepis na ciasto marchewkowe:
Jak zrobić ciasto marchewkowe?
- Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
- Marchewkę obrać, a następnie zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
- Orzechy włoskie z grubsza posiekać.
- Do jednej miski przesiać mąkę pszenną tortową, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną oraz cynamon. Całość dokładnie wymieszać za pomocą łyżki.
- Do drugiej miski wbić jajka, dodać cukier trzcinowy, cukier drobny do wypieków, ekstrakt z wanilii oraz olej. Całość dokładnie wymieszać za pomocą rózgi kuchennej (ale tylko do czasu połączenie się składników, by zbytnio nie napowietrzać masy).
- Do miski z masą jajeczną wsypywać stopniowo mieszankę z mąką i mieszać do czasu wyczerpania się składników (i również tylko do czasu połączenia się składników). Na koniec wrzucić posiekane orzechy oraz marchewkę i wymieszać, by powstała jednolita masa.
- Blaszkę do pieczenia o wymiarach 23 x 33 cm posmarować cienko masłem, a następnie dno wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać do niej ciasto, wyrównać.
- Piekarnik nagrzać do 170 st. C i piec ciasto przez około 30 minut (do tzw. suchego patyczka). Po upieczeniu wyjąć ciasto z piekarnika i ostudzić.
- Po ostudzeniu przekroić ciasto po środku (tak jak na załączonym zdjęciu), by uzyskać 2 kawałki ciasta (nie kroję go wzdłuż, ponieważ ciasto wychodzi dość niskie – ewentualnie jeśli chcielibyście, to możecie użyć mniejszej blaszki, ciasto wyjdzie wyższe i wtedy można je przekroić w poprzek całej jego grubości, by uzyskać 2 blaty).
Jak zrobić krem do ciasta marchewkowego?
- Miękkie masło wraz ze szczyptą soli utrzeć za pomocą miksera na jasny puch. Następnie łyżka po łyżce dodawać serek mascarpone i cały czas miksować na niedużych obrotach miksera. Pod koniec dodać cukier puder, cukier wanilinowy oraz łyżkę miodu. Posmakować i w razie potrzeby dosłodzić dowolnym słodzidłem (cukrem lub miodem).
Ciasto marchewkowe z kremem
- Ciasto marchewkowe ostudzone i przekrojone na 2 blaty tej samej grubości (można też wzdłuż – wtedy ciasto będzie niższe i warstwa kremu też będzie mniejsza bądź tak jak pisałam wyżej -> można użyć mniejszej blaszki i wtedy ciasto przekroić wzdłuż na 2 cienkie blaty) oddzielić od papieru do pieczenia. Na dnie blaszki ponownie ułożyć kawałek papieru, a na nim jeden blat ciasta.
- Krem z mascarpone podzielić na dwie równe części.
- Dolny blat ciasta posmarować połową kremu, a na wierzch nałożyć drugi blat ciasta. Wierzch ciasta marchewkowego posmarować resztą kremu.
- Wierzch dowolnie przyozdobić (ja użyłam w tym celu orzechów włoskich, ale można także wykorzystać np. małe marchewki z marcepanu). Schłodzić ciasto w lodówce przez kilka godzin, do czasu aż krem całkowicie stężeje. Kroić po schłodzeniu. Smacznego!
Jeśli szukacie więcej inspiracji na proste ciasta, to polecam przepis na proste ciasto z brzoskwiniami na oleju oraz przepis na murzynka.