CIASTO KRUCHE Z DŻEMEM
Ciasto kruche z dżemem lub owocami (świeżymi, mrożonymi, z puszki) to zawsze dobry wybór na deser do kawy, kakao lub aromatycznej herbaty. Polecam Wam sprawdzony przepis na ciasto kruche, które wykonacie w chwilę. Maślane, kruche, słodkie, smaczne. Na kruche ciasta w moim domu zawsze są chętni 😉 ciasto bowiem znika w oka mgnieniu do weekendowej, rodzinnej kawy.
Kruche ciasto z dżemem
SKŁADNIKI:
- 315 g mąki pszennej
- 200 g masła, zimnego
- 100 g cukru
- 1 płaska łyżka proszku do pieczenia – 10-12 g
- opakowanie cukru z wanilią – 32 g
- 1 średnie jajko
- szczypta soli
- 250 g dowolnego dżemu, u mnie brzoskwiniowy
Uwagi do przepisu:
Przepis jest na formę o wymiarach 20 x 25 cm.
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Dżem możecie zastąpić innym, np. ciemnym, dla kontrastu albo użyć świeżych owoców, np. posiekanych moreli, śliwek, jabłek, brzoskwiń.
PRZYGOTOWANIE:
W większej misce mieszam ze sobą wszystkie suche składniki (tj. mąkę, cukier, cukier z wanilią, proszek do pieczenia i sól). Dodaję jajko oraz zimne, posiekane drobno masło. Wyrabiam szybko na gładkie ciasto, robię to dłońmi.
Z ciasta formuję kulę, lekko spłaszczam ją i owijam w folię spożywczą. Wkładam na 30 minut do lodówki.
W tym czasie szykuję formę. Smaruję ją masłem i wylepiam ugniecionym wcześniej papierem do pieczenia (łatwiej się układa i przykleja).
Piekarnik nagrzewam do temp. 180 st. C, grzanie góra plus dół, bez termoobiegu.
Po 30 minutach wyciągam ciasto z lodówki, dzielę na dwie części, jedną nieco większą od drugiej. Większą część ciasta rwę na kawałki i oblepiam nim formę. Smaruję równomiernie dżemem. Na to wysypuję resztę porwanego na kawałki ciasta, na koniec lekko uklepuję.
Ciasto piekę przez 35-45 minut na środkowej półce piekarnika. Gotowe od razu wyjmuję z piekarnika, studzę, posypuję cukrem pudrem.
Smacznego 🙂
Zasmakuj Kuchni