Ciasto kakaowo-kukurydziane
Ciasto z mąki kukurydzianej z dodatkiem kakao, niezbyt słodkie, pachnące wanilią, bez miksera, proste, szybkie i zawsze wychodzi. Tak mogę je opisać;-) Ciasto z dodatkiem jogurtu naturalnego, kilka podstawowych, prostych składników i jest. Wystudzone można udekorować polewą z białej lub gorzkiej czekolady, polać lukrem albo posypać cukrem pudrem. U mnie ekspresowa wersja z cukrem pudrem. Zapraszam po przepis 😉
SKŁADNIKI:
- 3 jajka
- 5 łyżek mąki kukurydzianej
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 150 g jogurtu naturalnego
- kilka kropel aromatu waniliowego lub opakowanie cukru z wanilią
UWAGI DO PRZEPISU:
Wszystkie składniki mam w temp. pokojowej.
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Moja keksówka jest o wymiarach 30 x 11 cm, można upiec w mniejszej.
PRZYGOTOWANIE:
Piekarnik nagrzewam do temp. 180 st. C. Ustawiam program: grzanie góra plus dół, bez termoobiegu.
W misce mieszam rózgą wszystkie składniki oprócz mąki. Gdy się połączą wsypuję mąkę kukurydzianą.
Keksówkę smaruję masłem i wykładam papierem do pieczenia (łatwiej się przykleja).
Wlewam ciasto do formy, piekę ok. 40 minut na środkowej półce piekarnika. Gotowe studzę i dekoruję wedle uznania.
SMACZNEGO 😉
Zasmakuj Kuchni