default-logo

Ciasto kakaowe z wanilią bez miksera

Ciasto kakaowe z ekstraktem z wanilii z dodatkiem powideł śliwkowych, z polewą… bez miksera. Idealne i szybkie ciasto do popołudniowej kawy. Taki murzynek, dodatkowo upieczony w formie do babki, świetnie się prezentuje. Można oblać polewą ciemną lub białą, lukrem lub posypać cukrem pudrem.

U mnie gorzka czekolada 100 g roztopiona i połączona z 60 ml ciepłej śmietanki 18% (tłustsze też będą ok). Możecie roztopić 100 g czekolady z 2 łyżkami masła. Na polewę posypałam posypkę o smaku czekoladowym.

Ciasto kakaowe z wanilią bez miksera

Ciasto kakaowe z wanilią

SKŁADNIKI:

  • 350 g mąki pszennej
  • 1 łyżka dobrego kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 200 g cukru trzcinowego
  • 2 jaja roztrzepane widelcem
  • 1 szklanka mleka
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii bourbon
  • 250 g powideł śliwkowych
  • 90 g oleju

Składniki mam w temp. pokojowej.

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.

PRZYGOTOWANIE:

Nagrzewam piekarnik do temp. 180 st. C – grzanie góra plus dół, bez termoobiegu.

W większej misce mieszam wszystkie suche składniki, robię to kuchenną trzepaczką. Dodaję mokre składniki, mieszam do połączenia.

Formę wykładam papierem do pieczenia lub smaruję masłem i posypuję bułką tartą (w zależności od formy, w babce sprawdzi się nr 2), wylewam ciasto, wyrównuję. Można użyć formy silikonowej, wtedy nie smarujemy jej niczym.

Ciasto kakaowe z wanilią bez miksera

Tak przygotowane ciasto piekę ok. 55 minut do suchego patyczka. Wybieram środkową półkę piekarnika. Studzę na blacie w formie, wyjmuję zimne, dekoruję i kroję.

Smacznego 😉

Ciasto kakaowe z wanilią bez mikseraZasmakuj Kuchni

About the Author

Leave a Reply

*