Ciasto jogurtowe z bakaliami
Delikatne, puszyste ciasto jogurtowe, bez miksera, szybkie, delikatne i bardzo smaczne. Dziś z dodatkiem bakalii, bajeczne w smaku i bardzo proste w przygotowaniu; wystarczy wrzucić wszystkie składniki i wymieszać rózgą. Polecam przepis 😉
Ciasto jogurtowe z bakaliami
SKŁADNIKI:
- 2 szklanki mąki pszennej, przesianej
- 150 g gęstego jogurtu naturalnego greckiego
- 3 jaja
- ¾ szklanki oleju rzepakowego
- 1/2 szklanki cukru trzcinowego
- opakowanie cukru z wanilią
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- szklanka suszonych owoców, u mnie morwa biała, rodzynki, żurawina i jagody goji
- 1 łyżeczka wanilii bourbon lub kilka kropel aromatu waniliowego, u mnie wanilia
- cukier puder do posypania
Uwagi do przepisu:
Składniki mam w temp. pokojowej.
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Przepis na blaszkę o wymiarach 20 x 22 cm.
PRZYGOTOWANIE:
- W głębszej misce mieszam trzepaczką jaja, jogurt, cukier i olej.
- Dodaję powoli przesianą mąkę, proszek do pieczenia, pastę z wanilii, mieszam, by nie było grudek.
- Do ciasta wsypuję suszone owoce.
- Blaszkę wykładam papierem do pieczenia, wlewam ciasto, wyrównuję.
- Piekę w temp. 180 st. C przez 45 minut na środkowej półce piekarnika grzaniem góra-dół (bez termoobiegu). Przed wyjęciem sprawdzam patyczkiem czy ciasto jest gotowe.
- Ciasto posypuję cukrem pudrem 🙂 Smacznego 😉