Ciasto cytrynowe
Super pyszne i łatwe w przygotowaniu ciasto cytrynowe to jeden z moich hitów w domu (ponieważ lubimy cytrusy). Dodatkowo upieczone ciasto zostało polane lukrem i posypane tartą skórką z cytryny, która jeszcze bardziej podkreśla smak i cytrusowy aromat ciasta. To świetny przepis, który możesz dowolnie modyfikować dodając do ciasta bakalie, a nawet owoce.
Ciasto cytrynowe
SKŁADNIKI:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 8 łyżek soku z cytryny
- skórka otarta z 1 wyszorowanej i sparzonej cytryny
- ½ szklanki cukru
- 2 łyżki cukru z wanilią
- szczypta soli
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 duże jajka
- ½ szklanki oleju + 2 łyżki
Dodatkowo lukier: 1 szklanka cukru pudru + 2 łyżki zimnej wody + 1 łyżka soku z cytryny
Uwagi do przepisu:
Składniki mam w temp. pokojowej.
Przepis jest na tortownicę o wymiarach 20 cm. Możesz użyć także formy o wymiarach 20 x 22 cm.
PRZYGOTOWANIE:
Piekarnik nagrzewam do temp. 180 st. C, grzanie góra + dół, bez termoobiegu.
Do miski wsypuję wszystkie suche składniki, dodaję mokre oraz skórkę otartą z 1 cytryny, mieszam energicznie, lecz krótko tylko do połączenia.
Składniki na ciasto mieszam na początku rózgą kuchenną, następnie łyżką – krótko, tylko do połączenia się składników.
Formę wykładam papierem do pieczenia (samo dno, zamykam obręcz), a boki smaruję masłem. wlewam ciasto, wyrównuję.
Ciasto piekę na środkowej półce piekarnika przez 40-45 minut do suchego patyczka. Po 35 minutach pieczenia można sprawdzić czy patyczek wychodzi całkowicie suchy.
Upieczone ciasto od razu wyjmuję z piekarnika, studzę w formie na blacie. Dekoruję lukrem i startą skórką z cytryny, limonki lub pomarańczy.
Smacznego.