Ciasto balowe

Ciasto balowe – pyszne, proste i słodkie ciasto, które przypadnie na pewno wszystkim wielbicielom masy krówkowej. Ciasto to najlepiej przygotować dzień wcześniej wieczorem i na noc pozostawić w lodówce, by herbatniki i krakersy zmiękły. Ciasto balowe bardzo przypomina ciasto 3 bit na biszkopcie.
Jeśli wolicie ciasta bez pieczenia to gorąco polecam ten przepis: ciasto 3 bit bez pieczenia – klik
Ciasto balowe – Składniki:
Składniki na biszkopt:
- 4 jajka
- szczypta soli
- pół szklanki mąki pszennej – ok. 80g
- pół szklanki mąki ziemniaczanej – ok. 100g
- 3/4 szklanki cukru – ok. 160g
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa budyniowa:
- 2 gotowe budynie waniliowe w proszku (bez cukru, każdy po 40g)
- 500ml mleka
- 200g masła
- 6 czubatych łyżek cukru – ok. 110g
- 1 opakowanie cukru wanilinowego – 16g
Poncz:
- ok. 1 szklanka soku 100% pomarańczowego
Dodatkowo:
- 1 puszka masy krówkowej (510g) lub puszka mleka skondensowanego słodzonego
- ok. 140g herbatników (10 paczek herbatników Mini Betini)
- ok. 115g krakersów (27 sztuk)
- 400ml śmietanki kremówki 30% lub 36%
- 2 czubate łyżeczki żelatyny (ok. 10g) + 80ml gorącej wody do rozpuszczenia
- 2 czubate łyżki cukru pudru
- ok. 50g białej czekolady
- ok. 50 g mlecznej czekolady
Ciasto balowe – Wykonanie:
- Masy krówkowej nie trzeba uprzednio gotować. Zaś mleko skondensowane należy gotować w garnuszku z wodą (puszka musi być cała zanurzona w wodzie), na małym ogniu przez minimum 2 godziny.
- BISZKOPT: Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, a następnie dalej miksując dodawać stopniowo cukier. Następnie wrzucać po jednym żółtku ,dalej miksując. W osobnej miseczce wymieszać ze sobą obie mąki oraz proszek do pieczenia, a następnie mieszać je delikatnie (drewnianą łyżką lub mikserem na niskich obrotach), tylko do czasu połączenia się składników. Blaszkę o wymiarach 25cm x 36cm wyłożyć na dnie papierem do pieczenia, wylać ciasto, wyrównać, a następnie włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 st. C i piec przez ok. 18-23 minuty (do zarumienienia i suchego patyczka). Po upieczeniu biszkopt ostudzić, a później przekroić wzdłuż na dwa blaty.
- MASA BUDYNIOWA: Ugotować 2 gotowe budynie waniliowe w 500ml mleka, z dodatkiem cukru zwykłego do smaku (u mnie ok. 110g) i cukru wanilinowego. Po ostygnięciu budyniu, utrzeć go z masłem (czyli do utartego na puszystą masę masła, dodawać po 1 łyżce budyniu, cały czas miksując do uzyskania jednolitej masy).
- Jeden blat biszkoptu włożyć do blaszki i nasączyć go połową soku pomarańczowego. Następnie na biszkopt nałożyć połowę masy budyniowej. Przykryć drugim blatem biszkoptu i nasączyć go pozostałym sokiem. Posmarować wierzch resztą masy budyniowej, a na niej wyłożyć herbatniki. Następnie na herbatnikach rozprowadzić masę krówkową (lub ugotowane mleko skondensowane). Wyłożyć krakersy.
- MASA ŚMIETANOWA: Żelatynę rozpuścić dokładnie w gorącej wodzie, odstawić do całkowitego ostudzenia. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno, dodać cukier puder. Do płynnej, ale ostudzonej żelatyny dodać 2-3 łyżki ubitej śmietany, wymieszać, a następnie połączyć to z pozostałą ubitą śmietaną i dokładnie wymieszać, do czasu połączenia się składników. Wyłożyć śmietanę na krakersy.
- Obie czekolady zetrzeć na tarce. Posypać nimi wierzch ciasta.
- Wstawić ciasto do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc, by herbatniki i krakersy zmiękły). Smacznego!