default-logo

Ciasteczka z marmoladą

Błyskawiczny i chrupiący mini wypiek, który skusi niejednego smakosza! A to dlatego, że ciasteczka: są niebywale szybkie i proste w wykonaniu, ze składników łatwo dostępnych, smakują wszystkim, jest na nie kilkanaście możliwości. Do ciasteczek można dodać dowolny dżem, konfiturę, powidła, twaróg z cukrem waniliowym lub ulubioną marmoladę smakową. Polecam do popołudniowej kawy, przy dobrym towarzystwie, do celebracji chwil i zabawnych rozmów 😉 Ciastka są pyszne, wręcz uzależniają, cieszą oko i podniebienie. Wystudzone posypcie cukrem pudrem.

Ciasteczka z marmoladą

Ciasteczka z marmoladą


SKŁADNIKI:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • kilka łyżeczek marmolady, u mnie wieloowocowa o smaku różanym
  • 1 małe jajko
  • do posypania cukier puder

PRZYGOTOWANIE:

Jajko roztrzepuję widelcem w szklance.

Ciasto rozkładam na blacie kuchennym, kroję na równej wielkości kwadraty.

Ciasteczka z marmoladą

Na każdy kwadrat układam łyżeczkę marmolady, zwijam ku sobie 2 przeciwległe rogi, zlepiam dobrze. Ciastka smaruję dokładnie roztrzepanym jajkiem (łączenie rogów, wierzch ciasta oraz wystające środki ciastek).

Ciasteczka z marmoladą

Ciasteczka z marmoladą

Piekarnik nagrzewam do temp. 200 st. C, grzanie góra plus dół, bez termoobiegu.

Ciasteczka układam na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia (wychodzą dwie blaszki). Piekę ok. 12-17 minut do ładnego, złotego koloru.

Wystudzone posypuję cukrem pudrem.

Smacznego 😉

About the Author

Leave a Reply

*