default-logo

Ciasteczka w piegi

Kruche i maślane ciasteczka w piegi to super mini wypiek na każdą okazję. Ciasteczka są niezwykle kruche i pyszne, do tego proste w przygotowaniu, z kilku podstawowych i łatwo dostępnych składników. Ciasteczka w piegi nadają się na wszelakie okazje rodzinne, kinderbale.. To ciasteczka, które uwielbiają dzieci. Zapraszam po mój sprawdzony przepis na ciasteczka maślane w piegi.

Jeśli lubisz mini wypieki polecam Ci moje sprawdzone przepisy na ciasteczka z nerkowcami oraz rogaliki z 3 składników.

Ciasteczka w piegi

Ciasteczka w piegi


SKŁADNIKI:

  • 300 g mąki pszennej – dwie niepełne szklanki
  • 150 g miękkiego masła
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 jajko
  • 3 łyżki cukru z wanilią
  • czubata łyżeczka proszku do pieczenia

Dodatkowo: kolorowe lentilki, draże.

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Składniki mam w temp. pokojowej.

PRZYGOTOWANIE:

Do miski wsyp 1/3 szklanki cukru oraz trzy pełne łyżki cukru z wanilią, dodaj 150 g miękkiego masła.

Ciasteczka w piegi

Całość utrzyj mikserem przez pięć minut na gładką masę. Gdy masa się połączy wbij całe jajko.

Ciasteczka w piegi

Mąkę wsyp do miski. Do mąki dodaj czubatą łyżeczkę proszku do pieczenia, wymieszaj.

Ciasteczka w piegi

Następnie do masy jajecznej z masłem stopniowo dodawaj przesianą mąkę. Przy użyciu miksera połącz ze sobą wszystkie składniki. Gdy powstanie kruszonka wyłącz mikser i wymieszaj szybko składniki ręką.

Ciasteczka w piegi

Z ciasta utwórz kulę i owiń ją w folię spożywczą.

Ciasteczka w piegi

Kulę ciasta wstaw na 5 minut do zamrażarki.

Po 5 minutach wyjmij kulę ciasta i formuj kulki wielkości orzecha włoskiego.

Do ozdobienia moich ciasteczek wybrałam kolorowe draże (lentilki).

Ciasteczka w piegi

Każdą kulkę układaj na formie z wyposażenia piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Kulki lekko spłaszczaj i delikatnie powtykaj po cztery kolorowe drażetki.

Ciasteczka w piegi

Piekarnik nagrzej do temp. 180 st. C, grzanie góra plus dół, bez termoobiegu.

Ciasteczka w piegi wstaw na środkową półkę piekarnika i piecz około 15 minut do zarumienienia. Podczas pieczenia pierwszej tury szykuj kolejną, ostatnią partię ciasteczek. Gdy wyjmiesz pierwszą partię ciasteczek, od razu włóż blaszkę z kolejnymi ciastkami. Piecz podobnie.

Upieczone ciasteczka wystudź na kratce lub na płaskim talerzu.

Smacznego.

About the Author

Leave a Reply

*