Ciasteczka owsiane z pestkami dyni bez mąki
Wspaniale smakują, kusząco wyglądają! Do ciasteczek – szklanka schłodzonego kompotu, powietrze, słońce i relaks 🙂 Drugie śniadanie, przekąska w ciągu dnia lub deser gotowy! Moim bliskim bardzo smakują takie kulinarne małe niespodzianki z pojemniczka, cieszy mnie to, że mogę o nich tak dbać 😉 Kolejna odsłona super szybkich i smacznych ciasteczek. Kilka składników i banan, który nie tylko dodaje dodatkowej zdrowej słodkości, ale także skleja nasze ciasteczka. Nie potrzebujemy żadnej mąki, cukru.
Ciasteczkami możemy cieszyć się każdego dnia z różnymi dodatkami. Może to być np. sezam, pestki słonecznika, wiórki kokosowe, mielone orzechy, daktyle, suszone niesiarkowane owoce, do woli, do smaku.
Zapraszam do wspólnego pieczenia:)
Składniki:
- 60 g płatków owsianych, użyłam górskich
- 60 g suszonej żurawiny (mogą być posiekane suszone morele, rodzynki, daktyle, itp.)
- 3 łyżki pestek dyni
- garść migdałów płatków
- 1 dojrzały banan
Przygotowanie i pieczenie ciasteczek:
- w miseczce mieszamy suche składniki, banan rozgniatamy widelcem na talerzyku i dodajemy do suchej masy, mieszamy całość dobrze rękoma, zlepiając masę,
- masa lekko się rozlatuje, nie przejmujcie się, wszystko się zbije w swoim czasie,
- blachę do pieczenia wyłóżcie papierem do pieczenia,
- z ciasta formujcie kuleczki i układajcie na papierze, lekko rozgniećcie palcami na kształt okrągłego i lekko spłaszczonego ciasteczka,
- pieczcie w nagrzanym piekarniku w temp. 180C przez 10-12 minut, bez termoobiegu, grzaniem góra-dół.
Skończone, teraz cieszmy się ich smakiem przy filiżance kawy, dobrej herbaty lub ulubionego soku! Towarzystwo mile widziane 🙂