default-logo

Churros

Churros to tradycyjne hiszpańskie ciastka w kształcie pręcików, smażone na głębokim tłuszczu. Churros są delikatne, chrupiące z zewnątrz i mięciutkie w środku. Przygotowane są z prostego ciasta parzonego, które wyciska się za pomocą rękawa cukierniczego wprost na gorący olej. Ciastka churros to tylko kilka tanich i łatwo dostępnych składników. Podasz je posypane cukrem pudrem z pyszną i kremową polewą czekoladową. Możesz także posypać je drobnym cukrem lub cukrem wymieszanym z cynamonem. Churros to smakołyk idealny na Tłusty Czwartek oraz wszelakie rodzinne spotkania przy kawie. Jeśli chcesz nadać churros nieco innej odsłony, dodaj do ciasta płaską łyżeczkę cynamonu lub prawdziwego kakao. Churros będzie jeszcze pyszniejsze.. Zapraszam po mój sprawdzony przepis na hiszpańskie churros.

Churros

Churros


SKŁADNIKI:

  • 240 ml wody
  • 50 g masła
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka cukru z wanilią
  • 3 jajka
  • większa szczypta soli
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • olej do głębokiego smażenia

Dodatkowo: cukier puder do oprószenia, polewa czekoladowa

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.

PRZYGOTOWANIE:

Oprócz potrzebnych składników na chrupiące i pyszne churros przygotuj również:

  • szeroką patelnię lub garnek do głębokiego smażenia,
  • dobry i mocny rękaw cukierniczy z końcówką w kształcie gwiazdki o średnicy około 1 cm,
  • drewnianą łyżkę do mieszania ciasta,
  • płaski spory talerz wyłożony ręcznikiem papierowym do odsączania świeżo usmażonych churros,
  • mikser,
  • łyżkę cedzakową,
  • szczypce do przekręcania ciastek podczas smażenia (lub dwie duże łyżki).

Przygotowanie churros:

Do garnka wlej niecałą szklankę wody (240 ml), dwie łyżki cukru oraz łyżkę cukru z wanilią. Dodaj sporą szczyptę soli oraz 50 g masła. Garnek postaw na średniej mocy palnika i podgrzewaj do zagotowania oraz rozpuszczenia masła i cukru. Często mieszaj. Wrzącą mieszankę odstaw na blat.

Churros

Do płynnej, gorącej masy wsyp pełną szklankę mąki pszennej, wymieszaj dokładnie drewnianą łyżką aż ciasto połączy się i zacznie ładnie odchodzić od ścianek.

Churros

Dokładnie wymieszane ciasto odstaw na blat do całkowitego przestudzenia.

Po tym czasie wbij jedno jajko i dokładnie wymieszaj mikserem do połączenia.

Churros

Gdy ciasto ładnie połączy się w całość wbij kolejne jajko. Podobnie postępuj z trzecim, ostatnim jajkiem.

Gdy masa jest jednolita przełóż ją do rękawa cukierniczego lub sporej szprycy. Zrób to za pomocą łyżki.

Churros

W garnku lub na patelni rozgrzej olej do głębokiego smażenia.

Wyciskaj pręciki długości około 12 cm wprost na gorący olej. Ciasto odcinaj palcami lub nożyczkami.

Smaż po niecałe 2 minuty z obu stron na złoto-brązowy kolor. Ciastka przewracaj szczypcami lub dwoma łyżkami.

Churros

Usmażone Churros odsączaj na papierowym ręczniku. Podawaj posypane cukrem pudrem z polewą czekoladową.

Smacznego

Churros

Zasmakuj Kuchni


Inspiracja z lekką zmianą: Miesięcznik Dobre rady.

About the Author

Leave a Reply

*