Biszkopt z truskawkami
Delikatny biszkopt ze świeżymi truskawkami wykończony galaretką truskawkową, pysznie, pysznie, pysznie!
Zapraszam, bo domowe wypieki są najlepsze! 😉
Parzcie kawy i smakujcie, zapraszam dziś na domowy biszkopt, lekki, puszysty i smaczny, jak przystało wszystkim domowym wypiekom:)
Ciasto biszkoptowe należy do jednych ze zdrowszych, więc bierzcie się za pieczenie, truskawki czekają!;) I goście w środku tygodnia też!:))
SMACZNEGO😉
Składniki:
- 500 g truskawek
- 4 jaja plus szczypta soli
- 4 łyżki cukru
- 5 łyżek mąki
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 galaretki truskawkowe plus 3 szklanki wody (szklanka 250 ml)
- masło i bułka tarta do wyłożenia tortownicy
U mnie tortownica o średnicy 22 cm.
W przepisie nie podano czasu pieczenia, a jedynie temp. między 160-180 C, piekłam go więc w temp. 170 C przez 35 minut grzaniem góra plus dół bez termoobiegu na środkowej półce piekarnika.
Przygotowanie:
Żółtka oddzielam od białek i ucieram na puszystą masę z cukrem.
Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli.
3 szklanki wody doprowadzam do wrzenia, zdejmuję z ognia i mieszam 2 galaretki, odstawiam, studzę, wstawiam do lodówki.
Truskawki myję, pozbawiam szypułek, osuszam ręcznikiem.
Do żółtek z cukrem dodaję na przemian mąkę z proszkiem do pieczenia oraz pianę z białek, mieszam lekko mikserem. Po dodaniu ostatniej tury mieszam lekko łopatką do połączenia.
Tortownicę smaruję masłem i wysypuję bułką.
Wlewam ostrożnie ciasto, wyrównuje.
Piekę do złotego koloru. Wyjmuje i studzę. Układam truskawki, zalewam tężejącą galaretką. Wstawiam do lodówki.
… jakieś zmartwienia? trudności? Nie ma! Nie ma! Wracamy do kuchni, pieczemy, śpiewamy, próbujemy, częstujemy, rządzimy!
Uśmiechu życzę na cały dzień 🙂 🙂
Biszkopt z truskawkami gotowy!
Przepis pochodzi z Biblioteczki Poradnika Domowego, W-wa 98, “Owocowe ciasta i desery” B. Lasota, R. Sławińska.