Babka marmurkowa
Klasyka w moim domu, pięknie ozdobiona i kolorowa babka wygląda bardzo zachęcająco na świątecznym stole. Babkę można przygotować w formie z kominem lub keksówce, polać lukrem (polecam np. cytrynowy lub pomarańczowy, który dodatkowo doda smaku i aromatu), polewą czekoladową jasną lub ciemną bądź posypać cukrem pudrem. Jeśli wybieram opcję z lukrem lub słodką polewą to zazwyczaj zmniejsza ilość cukru dodanego do ciasta, tak by nie zasłodzić się jednym kawałkiem:) Dziś przedsmak Wielkanocy – prosty, pyszny i sprawdzony przepis na babkę marmurkową.
SKŁADNIKI:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżki cukru z wanilią lub 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 3 jajka
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 szklanka mleka
- 1/2 szklanki oleju
- 2 spore łyżki kakao
Uwagi do przepisu:
Składniki mam w temp. pokojowej.
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Babkę piekłam w formie z kominem o średnicy 24 cm. Można ją także upiec w większej keksówce o wymiarach np. 11 x 30 cm.
PRZYGOTOWANIE:
- Żółtka oddzielam od białek. Białka ze szczyptą soli ubijam na sztywną pianę.
- Piekarnik nagrzewam do temp. 200 st. C, grzanie góra plus dół, bez termoobiegu.
- Żółtka ucieram mikserem na najwyższych obrotach ze szklanką cukru i cukrem z wanilią.
- Do masy z żółtek dosypuję mąkę z proszkiem do pieczenia, miksuję powoli dolewając mleko. Następnie wlewam olej, mieszam krótko do połączenia.
- Dodaję ubite na sztywno białka, mieszam delikatnie szpatułką.
- Formę smaruję masłem i posypuję bułką tartą.
- Wylewam do formy 3/4 ciasta, resztę łączę z kakao. Wykładam je na jasne ciasto, lekko mieszam, by ciemne ciasto wtłoczyć w jasne.
- Piekę na środkowej półce piekarnika przez ok. 45 minut lub do tzw. suchego patyczka.
- Studzę, wyjmuję z formy, dekoruję dowolnie i podaję.
Smacznego 🙂