3 PROSTE KREMY DO TORTÓW
W zależności od wielkości tortu możecie zmniejszyć o połowę, podwoić lub potroić składniki (jeśli np. dodatkowo chcecie obłożyć cały tort kremem). Uniwersalny krem jaki często stosuję składa się z serka mascarpone i tłustej śmietanki albo serka typu Philadelphia i masła. W zależności od rodzaju i smaku tortu dodaję do kremu kakao, kawę, wanilię lub skórkę otartą z cytryny. Dobry krem to podstawa! Może być wyjadany łyżką, jako baza deseru, np. z dodatkiem owoców, ułożony w pucharku.
Najlepszy krem do tortu jest wtedy gdy:
- nie jest zbyt słodki,
- jest ze sprawdzonych składników,
- przygotowany jest z dobrych jakościowo i schłodzonych produktów,
- jest bez grudek, nie rozwarstwiony i schłodzony w lodówce.
Zapraszam na wpis z trzema przepisami na kremy: kawowy, kakaowy i cytrynowy. Są pyszne i uniwersalne.
KREM KAWOWY
SKŁADNIKI:
- 250 g serka mascarpone
- 250 g śmietanki kremówki 30 lub 36%
- 1 lekko czubata łyżka kawy rozpuszczalnej lub inki (wersja dla dzieci)
- 2,5 łyżki cukru pudru
PRZYGOTOWANIE:
Serek mascarpone i śmietankę wlewam do miski, ubijam mikserem na puszysty krem, dodaję kawę i cukier puder, mieszam do połączenia. Przekładam i dekoruję tort.
Dodatkowo można przygotować poncz z wrzącej wody i kawy rozpuszczalnej i (po wystudzeniu) nasączyć nim blaty tortu. Tort będzie dodatkowo kawowy.
KREM KAKAOWY
SKŁADNIKI:
- 500 ml śmietanki kremówki 30 lub 36 %
- 500 g serka mascarpone
- 2 łyżki kakao (dobrego jakościowo, nie słodzonego)
- 3 łyżki cukru pudru
PRZYGOTOWANIE:
Serek mascarpone i śmietankę wlewam do miski, ubijam mikserem na puszysty krem, dodaję kakao i cukier puder, mieszam do połączenia. Przekładam i dekoruję tort.
KREM CYTRYNOWY
SKŁADNIKI:
- 125 g serka kremowego Philadelphia
- 3 łyżki masła
- 1/2 szklanki cukru pudru
- skórka otarta z 1 cytryny (wyszorowanej i sparzonej wrzątkiem)
PRZYGOTOWANIE:
Serek ucieram mikserem, dodając powoli po 1 łyżce masła, ucieram dalej do połączenia.
Następnie partiami wsypuję cukier puder, na końcu skórkę otartą z cytryny. Miksuję jeszcze chwilę, krem chłodzę w lodówce.
Zamiast skórki z cytryny można dodać do kremu skórkę otartą z 1 pomarańczy.
Smacznego 🙂