Zupy tajskiej koniecznie trzeba spróbować i zakochać się w tym delikatno – pikantnym smaku.
Delikatny kurczak, pyszne krewetki i cytrusowy posmak trawy cytrynowej i mleko kokosowe dopełnia całości.
Ja pierwszy raz sceptycznie się do niej zabierałam a teraz robię ją bardzo często, smak zaskoczy niejednego niejadka kuchni tajskiej.
Zupa tajska.
Składniki:
- 1500 ml bulionu drobiowego
- 400 g obranych krewetek
- 2 ząbki czosnku
- 1 papryczka chili suszona
- kawałek 3 cm korzenia imbiru
- 1 limonka
- 1 czerwona papryka
- 1 duża pierś z kurczaka
- 1 łyżka liofilizowanej trawy cytrynowej
- 100 g makaronu przepiórczego małe łazanki
- 1 puszka mleka kokosowego – 400 ml
- oliwa do smażenia
Przygotowanie zupy:
- Pierś z kurczak umyłam i osuszyłam, pokroiłam w kostkę i podsmażyłam na oliwie.
- Na osobnej patelni podsmażyłam posiekany imbir i czosnek, dodałam krewetki i smażyłam ok. 3 minut.
- Do kurczaka dodałam trawę cytrynową, chwilę podsmażałam i zalałam całość bulionem, zasypałam makaronem i dodałam pokruszone suszone chili.
- Gotowałam 5 – 8 minut aż makaron był al’dente.
- Paprykę pokroiłam w kostkę i podsmażyłam przez ok. 4 minuty, dodałam do zupy razem z mlekiem kokosowym, zagotowałam i dodałam krewetki.
- Doprawiłam do smaku solą i sokiem z limonki.
Smacznego.
Przepis kuchni tajskiej
„Podróże małe i duże”
Konwalie majowe |