default-logo

Zupa tajska

Zupy tajskiej koniecznie trzeba spróbować i zakochać się w tym delikatno – pikantnym smaku.

Delikatny kurczak, pyszne krewetki i cytrusowy posmak trawy cytrynowej i mleko kokosowe dopełnia całości.

Ja pierwszy raz sceptycznie się do niej zabierałam a teraz robię ją bardzo często, smak zaskoczy niejednego niejadka kuchni tajskiej.

Zupa tajska.

Zupa tajska

Zupa tajska

Składniki:

  • 1500 ml bulionu drobiowego
  • 400 g obranych krewetek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chili suszona
  • kawałek 3 cm korzenia imbiru
  • 1 limonka
  • 1 czerwona papryka
  • 1 duża pierś z kurczaka
  • 1 łyżka liofilizowanej trawy cytrynowej
  • 100 g makaronu przepiórczego małe łazanki
  • 1 puszka mleka kokosowego – 400 ml
  • oliwa do smażenia

Zupa tajska

Przygotowanie zupy:

  • Pierś z kurczak umyłam i osuszyłam, pokroiłam w kostkę i podsmażyłam na oliwie.
  • Na osobnej patelni podsmażyłam posiekany imbir i czosnek, dodałam krewetki i smażyłam ok. 3 minut.
  • Do kurczaka dodałam trawę cytrynową, chwilę podsmażałam i zalałam całość bulionem, zasypałam makaronem i dodałam pokruszone suszone chili.
  • Gotowałam 5 – 8 minut aż makaron był al’dente.
  • Paprykę pokroiłam w kostkę i podsmażyłam przez ok. 4 minuty, dodałam do zupy razem z mlekiem kokosowym, zagotowałam i dodałam krewetki.
  • Doprawiłam do smaku solą i sokiem z limonki.

Zupa tajska

Smacznego.

Przepis kuchni tajskiej

„Podróże małe i duże”

Zupa tajska
Konwalie majowe
About the Author

Leave a Reply

*