Pyszna zupa ostro – kwaśna na moim stole wylądowała i szybko została zjedzona bo pyszna Ci ona.
Polecam gorąco, zupa pożywna i bardzo aromatyczna.
Zupa ostro – kwaśna po chińsku.
Składniki:
- 350 g filetu z piersi kurczaka
- 1500 ml bulionu drobiowego
- 200 g pędów bambusa
- 3 cm kawałek korzenia imbiru
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 30 g grzybów mun suszonych
- 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku
- 2 jaja
- 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- 3 – 4 łyżki octu ryżowego
- 5 – 6 łyżek sosu sojowego
- 2 łyżki posiekanego szczypioru
- sól morska
- biały pieprz mielony
Przygotowanie zupy:
- Filet z kurczaka pokroiłam w paseczki, posoliłam.
- Pędy bambusa osączyłam z zalewy.
- Grzyby mun namoczyłam w wodzie na 15 minut a potem gotowałam jeszcze 15 minut w lekko słonej wodzie.
- Po ugotowaniu grzyby pokroiłam w paseczki.
- Skrobię kukurydzianą wymieszałam z 4 łyżkami wody.
- Czosnek obrałam i posiekałam, posiekałam także obrany wcześniej imbir.
- Na oleju podsmażyłam najpierw mięso, potem czosnek i imbir.
- Smażyłam chwilę i zalałam wszystko bulionem, dodałam grzyby, paprykę ostrą, wlałam sos sojowy i gotowałam 10 minut.
- Dodałam teraz wymieszaną z wodą skrobię kukurydzianą, zagotowałam.
- Jaja wbiłam do miseczki, roztrzepałam i jak bulion zaczął gęstnieć wlałam cienkim strumieniem ciągle mieszając zupę widelcem roztrzepane jaja, zagotowałam, dodałam pędy bambusa.
- Na koniec dodałam ocet, olej sezamowy i doprawiłam solą i pieprzem białym.
- Posypałam posiekanym szczypiorem.
Smacznego.
Przepis kuchni chińskiej.
„Podróże małe i duże”
![]() |
Moje ulubione frezje |