default-logo

Zupa ostro – kwaśna po chińsku

Pyszna zupa ostro – kwaśna na moim stole wylądowała i szybko została zjedzona bo pyszna Ci ona.

Polecam gorąco, zupa pożywna i bardzo aromatyczna.

Zupa ostro – kwaśna po chińsku.

Zupa ostro - kwaśna po chińsku

Zupa ostro - kwaśna po chińsku

Składniki:

  • 350 g filetu z piersi kurczaka
  • 1500 ml bulionu drobiowego
  • 200 g pędów bambusa
  • 3 cm kawałek korzenia imbiru
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 30 g grzybów mun suszonych
  • 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku
  • 2 jaja
  • 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • 3 – 4 łyżki octu ryżowego
  • 5 – 6 łyżek sosu sojowego
  • 2 łyżki posiekanego szczypioru
  • sól morska
  • biały pieprz mielony

Zupa ostro - kwaśna po chińsku


Zupa ostro - kwaśna po chińsku

Przygotowanie zupy:

  • Filet z kurczaka pokroiłam w paseczki, posoliłam.
  • Pędy bambusa osączyłam z zalewy.
  • Grzyby mun namoczyłam w wodzie na 15 minut a potem gotowałam jeszcze 15 minut w lekko słonej wodzie.
  • Po ugotowaniu grzyby pokroiłam w paseczki.
  • Skrobię kukurydzianą wymieszałam z 4 łyżkami wody.
  • Czosnek obrałam i posiekałam, posiekałam także obrany wcześniej imbir.
  • Na oleju podsmażyłam najpierw mięso, potem czosnek i imbir.
  • Smażyłam chwilę i zalałam wszystko bulionem, dodałam grzyby, paprykę ostrą, wlałam sos sojowy i gotowałam 10 minut.
  • Dodałam teraz wymieszaną z wodą skrobię kukurydzianą, zagotowałam.
  • Jaja wbiłam do miseczki, roztrzepałam i jak bulion zaczął gęstnieć wlałam cienkim strumieniem ciągle mieszając zupę widelcem roztrzepane jaja, zagotowałam, dodałam pędy bambusa.
  • Na koniec dodałam ocet, olej sezamowy i doprawiłam solą i pieprzem białym.
  • Posypałam posiekanym szczypiorem.

Zupa ostro - kwaśna po chińsku


Zupa ostro - kwaśna po chińsku

Smacznego.

Przepis kuchni chińskiej.

„Podróże małe i duże”

Zupa ostro - kwaśna po chińsku
Moje ulubione frezje
About the Author

Leave a Reply

*