Pyszna zupa na talerzu.
Pożywna, treściwa, odżywcza, idealna na wiosenne przesilenie.
Dostarczy organizmowi wiele przyjemności.
Polecam gorąco.
Zupa gulaszowa.
Składniki:
- 500 g mięsa mielonego wołowego
- 50 g mąki pszennej
- 3 łyżki masła klarowanego
- 2 cebule
- 6 suszonych śliwek
- 2 marchewki
- 1 korzeń pietruszki
- 1/2 bulwy selera
- 2 łodygi selera naciowego
- 2 czerwone papryki
- 2 suszone kapelusze podgrzybków
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 400 g pomidorów w puszce
- 3 liście laurowe
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 250 ml białego wytrawnego wina
- 800 ml bulionu wołowego
- sól morska
- pieprz świeżo mielony
Do podania:
- kwaśna śmietana 18 %
- natka pietruszki
Przygotowanie zupy:
- W dużym garnku zaczęłam od podsmażenia mięsa na maśle klarowanym aż się zrumieniło i stworzyło grudki.
- Posypałam mięso mąką i smażyłam jeszcze chwilę.
- Wyjęłam mięso z garnka a na oleju dalej podsmażyłam najpierw pokrojoną w grubą kostkę cebulę, pokrojone śliwki.
- Warzywa pokroiłam w kostkę i smażyłam zaraz po cebuli.
- Potem dodałam do garnka koncentrat pomidorowy, pomidory z puszki orze wszystkie przyprawy.
- Gotowałam 5 minut, po czym wlałam wino i gotowałam aż prawie całe odparowało.
- Wtedy dolałam bulion, włożyłam usmażone mięso i gotowałam 30 minut.
- Doprawiłam do smaku solą i pieprzem.
- Podałam na talerzu z kleksem kwaśnej śmietany, posypaną natką pietruszki.
Smacznego.
Przepis z archiwum.
„Podróże małe i duże”
![]() |
Zamek w Bolesławcu woj. łódzkie |