default-logo

Zupa gulaszowa z warzywami i śliwką

Pyszna zupa na talerzu. 

Pożywna, treściwa, odżywcza, idealna na wiosenne przesilenie. 

Dostarczy organizmowi wiele przyjemności.

Polecam gorąco.

Zupa gulaszowa.

Zupa gulaszowa z warzywami i śliwką

Zupa gulaszowa z warzywami i śliwką

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego wołowego
  • 50 g mąki pszennej
  • 3 łyżki masła klarowanego
  • 2 cebule
  • 6 suszonych śliwek
  • 2 marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1/2 bulwy selera
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 2 czerwone papryki
  • 2 suszone kapelusze podgrzybków
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 400 g pomidorów w puszce
  • 3 liście laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 250 ml białego wytrawnego wina
  • 800 ml bulionu wołowego
  • sól morska
  • pieprz świeżo mielony

Do podania:

  • kwaśna śmietana 18 %
  • natka pietruszki

Zupa gulaszowa z warzywami i śliwką

Przygotowanie zupy:

  • W dużym garnku zaczęłam od podsmażenia mięsa na maśle klarowanym aż się zrumieniło i stworzyło grudki.
  • Posypałam mięso mąką i smażyłam jeszcze chwilę.
  • Wyjęłam mięso z garnka a na oleju dalej podsmażyłam najpierw pokrojoną w grubą kostkę cebulę, pokrojone śliwki.
  • Warzywa pokroiłam w kostkę i smażyłam zaraz po cebuli.
  • Potem dodałam do garnka koncentrat pomidorowy, pomidory z puszki orze wszystkie przyprawy.
  • Gotowałam 5 minut, po czym wlałam wino i gotowałam aż prawie całe odparowało.
  • Wtedy dolałam bulion, włożyłam usmażone mięso i gotowałam 30 minut.
  • Doprawiłam do smaku solą i pieprzem.
  • Podałam na talerzu z kleksem kwaśnej śmietany, posypaną natką pietruszki.

Zupa gulaszowa z warzywami i śliwką

Smacznego.

Przepis z archiwum.

„Podróże małe i duże”

Zupa gulaszowa z warzywami i śliwką
Zamek w Bolesławcu woj. łódzkie
About the Author

Leave a Reply

*