default-logo

Zupa grzybowa z szynką

Dziś będzie pysznie i szybko bo użyłam szybkowaru, jeśli natomiast nie jesteście w posiadaniu tego magicznego garnka będzie trwało to troszkę dłużej.

Zupa jest bardzo pożywna i aromatyczna a dodatek harrisy zaostrza jej smak i nadaje charakteru orientalnego.

Harrisa to przyprawa kuchni tunezyjskiej w skład której wchodzą: kolendra , papryka, kmin rzymski, chili, sól i czosnek.

Zapraszam na pyszna zupę.

Grzybowa z szynką.

Zupa grzybowa z szynką

Składniki:

  • 200 g mięsa mielonego od szynki
  • 2 duże marchewki
  • 1 pietruszka
  • ok. 15 cm białej części pora
  • 3 duże ziemniaki
  • garść małych suszonych kapeluszy podgrzybków
  • 1500 ml bulionu grzybowego
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka ziela kocanki
  • 1 łyżka suszu z pomidorów
  • szczypta harrisy

Zupa grzybowa z szynką

Przygotowanie: 

  • Ziemniaki, marchew, pietruszkę obrałam i ziemniaki pokroiłam na cząstki a marchew i pietruszkę starłam na tarce o grubych oczkach.
  • Mięso włożyłam do szybkowaru razem z warzywami, pokrojonym w pół plasterki porem.
  • Włożyłam do garnka również kapelusze grzybów, zalałam bulionem, dodałam przyprawy czyli ziele kocanki, susz z pomidorów, sól i pieprz.
  • Zamknęłam szybkowar doprowadziłam do maksymalnej mocy podgrzewając garnek i gotowałam 8 minut.
  • Potem odpowietrzyłam garnek, otworzyłam i doprawiłam do smaku solą i harrisą.
  • Jeśli nie posiadacie szybkowaru to po prostu włóżcie wszystkie składniki do garnka , doprowadźcie do wrzenia i gotujcie do miękkości.

Zupa grzybowa z szynką

Smacznego.

Przepis własny.

About the Author

Leave a Reply

*