default-logo

Zupa grzybowa z pulpecikami

Takie miałam pragnienie zjeść grzybową, tylko nie wiedziałam z czym, czy z kaszą, czy z makaronem, a może z ziemniakami? no i wymyśliłam te drobiowe pulpety.

Zupa jest pyszna, aromatyczna i pożywna, zachęcam do spróbowania, mnie zauroczyła.

Zupa grzybowa z pulpecikami.

Zupa grzybowa z pulpecikami

Zupa grzybowa z pulpecikami

Składniki:

  • 100 g suszonych podgrzybków
  • 2000 ml wody
  • 2 łyżki domowej jarzynki
  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • mały seler
  • kawałek pora
  • 4 ziarnka ziela angielskiego
  • 4 ziarnka pieprzu czarnego
  • 2 liście laurowe
  • 250 ml kwaśnej śmietany 30 %
  • 1 czubata łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich

Pulpety:

  • 500 g mięsa mielonego z indyka
  • 1 posiekana szalotka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajo
  • sól morska
  • biały pieprz

Zupa grzybowa z pulpecikami


Zupa grzybowa z pulpecikami

Przygotowanie zupy:

  • Grzyby przepłukałam i namoczyłam w 2 litrach zimnej wody.
  • Moczyłam grzyby całą noc.
  • Następnego dnia umyłam i obrałam warzywa, włożyłam do garnka z grzybami, dodałam jarzynkę, ziele angielskie, pieprz i listki laurowe i gotowałam 30 minut.
  • Po tym czasie śmietanę kwaśną wymieszałam z mąką, zahartowałam gorącą zupą, wlałam do garnka i mieszając zagotowałam.
  • Teraz czas na pulpety.
  • Mięso wymieszałam w misce z posiekaną szalotką, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, jajem, solą i pieprzem białym.
  • Wyrabiałam ręką tak długo aż mięso zaczęło kleić się do dłoni.
  • Wówczas maczając dłonie w zimnej wodzie zrobiłam pulpety.
  • Do gotującej się zupy włożyłam pulpety i na maleńkim ogniu gotowałam 5 – 6 minut jeśli pulpety małe jak orzech włoski.
  • Na talerzu pełen mix: kapelusze grzybów, pulpety, pokrojone w słupki marchewki i natka do dekoracji.
  • Zachęcam do gotowania.

Zupa grzybowa z pulpecikami

Smacznego.

Przepis autorski.

„Podróże małe i duże”

Zupa grzybowa z pulpecikami
Palmiarnia Łódź – wystawa storczyków
About the Author

Leave a Reply

*