default-logo

Żeberka po tajsku

środa, 29 października 2014

Żeberka po tajsku

Żeberka, bardzo kontrowersyjne danie bo albo się je kocha albo nienawidzi.

Z wywiadów taki wniosek wysnułam.

My żeberka lubimy bardzo i dziś pomysł na żeberka po tajsku, zapraszam wszystkich wielbicieli.

Żeberka po tajsku


Żeberka po tajsku

                      Składniki:

  • 1 kg żeberek
  • 1 łyżka przyprawy tajskiej [ klik ]
  • 1/2 pomarańczy
  • 2,5 centymetra korzenia imbiru
  • 2 ząbki czosnku 
  • 1 posiekana szalotka
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki wina ryżowego
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 1/2 łyżeczki przyprawy tajskiej dodatkowo

Żeberka po tajsku

Żeberka umyłam, osuszyłam i pokroiłam na kawałki.

Posypałam je przyprawą tajską i zawinęłam w folię spożywczą, wstawiłam do lodówki na 24 godziny.

Po tym czasie żeberka wyjęłam z lodówki na godzinę przed pieczeniem. 

Ułożyłam mięso na brytfannie, przykryłam folią aluminiową i piekłam 30 minut w temperaturze 180 C.

W czasie jak mięso się piekło z cytryny i pomarańczy wyjęłam pestki

i zmiksowałam je razem z czosnkiem, cebulą, imbirem, sosem sojowym, winem ryżowym, przyprawą tajską , miodem i olejem sezamowym na gładką masę.

Po 30 minutach pieczenia żeberka wyjęłam, zlałam cały tłuszcz i posmarowałam zmiksowaną masą.

Przemieszałam żeberka tak aby całe pokryte były masą.

Ponownie wstawiłam mięso do piekarnika i piekłam jeszcze 40 minut w temperaturze 200 C od czasu do czasu przewracałam je i podlewałam wodą.

Piekłam aż ładnie się zrumieniły.

Żeberka po tajsku

Smacznego.

Przepis kuchni tajskiej

About the Author

Leave a Reply

*