default-logo

Żeberka po myśliwsku

Delikatne, pyszne mięso z żeberek wieprzowych dziś na talerzu.

Żeberka w daniu są mięciutkie, odchodzą od kości i rozpływają się w ustach.

Idealny obiad dla smakoszy mięsa wieprzowego, dla mnie też.

Polecam na zimowy obiad.

Żeberka po myśliwsku.

Żeberka po myśliwsku



           Składniki: 4 porcje

  • 1000 g żeberek wieprzowych
  • 3 łyżki oleju
  • 1 i 1/2 szklanki bulionu drobiowego
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 ziarenka jałowca
  • 2 liście laurowe
  • 4 – 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 1 łyżka mąki
  • sól morska
  • pieprz świeżo mielony


Żeberka po myśliwsku

Mięso umyłam, osuszyłam i pokroiłam na mniejsze kawałki.

Każdy kawałek musi mieć choć jedno żeberko.

W rondlu rozgrzałam olej i podsmażyłam na nim mięso na złoty kolor na dużym ogniu.

Zalałam mięso bulionem, dodałam obrane całe ząbki czosnku, ziarenka jałowca i ziela angielskiego oraz liść laurowy, zagotowałam.

Pod przykryciem gotowałam mięso do miękkości jakieś 40 minut.

Mąkę wymieszałam z 1/3 szklanki wody i wlałam do mięsa, mieszając doprowadziłam do wrzenia, sos zgęstniał.

Doprawiłam do smaku solą i pieprzem.

Podałam mięso z pieczonymi ziemniakami i sałatką.

Żeberka po myśliwsku

Smacznego.

Przepis kuchni myśliwskiej.

                                          „Podróże małe i duże”

Żeberka po myśliwsku
Ratusz w Chełmnie
About the Author

Leave a Reply

*