Żeberka po myśliwsku
Delikatne, pyszne mięso z żeberek wieprzowych dziś na talerzu.
Żeberka w daniu są mięciutkie, odchodzą od kości i rozpływają się w ustach.
Idealny obiad dla smakoszy mięsa wieprzowego, dla mnie też.
Polecam na zimowy obiad.
Żeberka po myśliwsku.
Składniki: 4 porcje
- 1000 g żeberek wieprzowych
- 3 łyżki oleju
- 1 i 1/2 szklanki bulionu drobiowego
- 4 ząbki czosnku
- 4 ziarenka jałowca
- 2 liście laurowe
- 4 – 5 ziarenek ziela angielskiego
- 1 łyżka mąki
- sól morska
- pieprz świeżo mielony
Mięso umyłam, osuszyłam i pokroiłam na mniejsze kawałki.
Każdy kawałek musi mieć choć jedno żeberko.
W rondlu rozgrzałam olej i podsmażyłam na nim mięso na złoty kolor na dużym ogniu.
Zalałam mięso bulionem, dodałam obrane całe ząbki czosnku, ziarenka jałowca i ziela angielskiego oraz liść laurowy, zagotowałam.
Pod przykryciem gotowałam mięso do miękkości jakieś 40 minut.
Mąkę wymieszałam z 1/3 szklanki wody i wlałam do mięsa, mieszając doprowadziłam do wrzenia, sos zgęstniał.
Doprawiłam do smaku solą i pieprzem.
Podałam mięso z pieczonymi ziemniakami i sałatką.
Smacznego.
Przepis kuchni myśliwskiej.
„Podróże małe i duże”
Ratusz w Chełmnie |