default-logo

Żeberka po koreańsku

Żeberka po koreańsku Po sukcesie przepisu na kurczaka po koreańsku, przyszedł czas na żeberka wieprzowe przygotowane w podobnym klimacie. Bardzo prosty sposób pieczenia, a efekt nie współmierny z nakładem pracy! Jeśli robiliście już wspomnianego kurczaka, to z pewnością macie jeszcze w zapasie produkty potrzebne do sosu – są to bowiem podobne składniki. Zatem do dzieła! 0

79 4.78

Żeberka po koreańsku

Żeberka wieprzowe pieczone w gęstej marynacie z sosem sojowym

  • Kuchnia chińska
  • Dania główne
  • Wieprzowina
  • Bezglutenowe
  • Przyjęcia i imprezy
  • Sylwester
olej sezamowy
słodki sos chili

Banalnie prosty sposób przygotowania a efekt wprost rewelacyjny! Najlepszy przepis na żeberka 🙂

Składniki

2 – 3 porcje
  • 1 kg żeberek wieprzowych
  • 1/2 łyżeczki soli i 1/3 pieprzu
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/3 łyżeczki ostrej papryki lub płatków chili
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki słodkiego sosu chilli
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 2 łyżki ketchupu
  • 1 łyżka octu ryżowego (lub winnego, soku z limonki)
  • 2 łyżki miodu
Do podania np.
  • 100 g ryżu (1 torebka)
  • surówka z wczesnej kapusty
Sos koreański
  • 1/2 ząbka czosnku (lub 1/2 łyżeczki sproszkowanego)
  • po szczypcie słodkiej i ostrej papryki
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki słodkiego sosu chilli
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 1 łyżka octu ryżowego (lub winnego, soku z limonki)
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka ketchupu

Przygotowanie

  • Żeberka pokroić na kawałki z kilkoma żeberkami (u mnie 3 kawałki), umyć i dokładnie osuszyć. Włożyć do dużego naczynia i natrzeć solą, pieprzem, startym czosnkiem oraz słodką oraz ostrą papryką.
  • Dodać pozostałe składniki: sos sojowy, słodki sos chili, olej sezamowy, ketchup, ocet oraz miód. Dokładnie wymieszać i obtoczyć żeberka w powstałej marynacie. Jeśli mamy czas – zostawić na około 2 godziny do zamarynowania (lub na cały dzień w lodówce).
  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Żeberka wraz z całą marynatą włożyć do większego naczynia żaroodpornego lub blaszki (wypukłą stroną ku górze). Do blaszki wlać 1/3 szklanki wody. Przykryć formę pokrywą lub folią aluminiową i wstawić do piekarnika. Piec przez 2 godziny. Następnie zdjąć folię i piec przez ok. 10 minut, aż żeberka zaczną się rumienić.
  • Po upieczeniu żeberka polać sosem koreańskim: w rondelku umieścić wszystkie składniki i zagotować.
  • Podawać np. z ryżem oraz surówką z kapusty.

Wskazówki

Sos koreański to w zasadzie te same składniki co w przepisie głównym (do marynaty), więc nie trzeba kupować dodatkowych produktów.

  • Żeberka po koreańsku Żeberka po koreańsku
About the Author

Leave a Reply

*