default-logo

Zapiekanka z łososiem i brokułami pod plasterkami zrumienionych ziemniaków

Zapiekanka z łososiem i brokułami pod plasterkami zrumienionych ziemniaków Z krewetkami, kaparami i kremowym sosem z dodatkiem porów, pod chrupiącymi plasterkami ziemniaków. Prosta do zrobienia, pyszna zapiekanka, z dużą ilością ryby i warzyw. Dodatek sosu na bazie mleka, mąki i masła czyni ją dość lekką, ale jednocześnie sycącą. Podobny sos wykorzystałam w Tarcie z łososiem i szpinakiem. Dzisiejsza zapiekanka jest też dużo bardziej ulepszoną wersją zapiekanki rybnej pod ciastem francuskim, wzbogaconą między innymi o pory, brokuły i pyszne ziemniaki na wierzchu. Te ostatnie należą do moich przysmaków, to taka lepsza wersja frytek i ziemniaków smażonych na tłuszczu. Pokrojone na plasterki ziemniaki podgotowałam w wodzie, następnie zapiekłam skropione oliwą i masłem. Świetnie współgrają z kremowym sosem i delikatnym łososiem. 0

38 4.79

Zapiekanka z łososiem i brokułami pod plasterkami zrumienionych ziemniaków

  • Hity Kwestii Smaku
  • Zapiekanki
  • Dania główne
  • Brokuły
  • Ziemniaki
  • Łosoś
  • Krewetki
kapary

Składniki

4 – 6 porcji
  • 800 g filetu z łososia
  • 600 ml mleka
  • 800 g ziemniaków
  • 40 g masła
  • 200 g porów (białe i jasno zielone części)
  • 40 g mąki pszennej
  • 200 g brokuła
  • 1 łyżka kaparów
  • 200 g krewetek (lub więcej łososia)
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 2 – 3 łyżki roztopionego masła lub oliwy extra

Przygotowanie

  • Z łososia odciąć skórę, opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Pesetą wyjąć ości, oprószyć delikatnie solą. Do garnka wlać mleko i włożyć łososia. Zagotować, przewrócić na drugą stronę i zaraz odstawić z ognia. Rybę wyjąć z mleka, położyć na talerzyku i pokroić na mniejsze kawałki. Mleko zachować. Piekarnik nagrzać do 210 stopni.
  • Ziemniaki obrać i pokroić na cienkie plasterki. Włożyć do garnka z chłodną wodą, doprawić solą i zagotować. Gotować przez około 3 – 4 minuty, następnie odcedzić na sicie.
  • Na patelni roztopić masło, dodać pokrojone na plasterki pory i dusić na małym ogniu pod przykryciem przez około 3 – 4 minuty. Następnie wsypać mąkę i wymieszać. Wlać mleko (stopniowo, po pół szklanki) delikatnie mieszając. Gotować bez przykrycia na małym ogniu przez około 10 minut, w razie potrzeby dodać więcej mleka lub wody, gdyby sos stał się zbyt gęsty.
  • Dodać brokuła podzielonego na małe różyczki, odsączone kapary oraz krewetki jeśli ich używamy (obrać wcześniej z pancerzy, oderwać ogonki i nadkroić w najgrubszej części). Zawartość patelni doprawić solą morską, świeżo zmielonym czarnym pieprzem oraz sokiem z cytryny. Delikatnie wymieszać, po minucie gotowania odstawić z ognia.
  • Dużą żaroodporną formę posmarować kawałkiem masła, na dnie rozłożyć łososia, wyłożyć zawartość patelni, na wierzchu ułożyć plasterki ziemniaków, tak aby zachodziły na siebie. Ziemniaki posmarować roztopionym masłem lub oliwą i wstawić do nagrzanego piekarnika.
  • Piec bez przykrycia przez 25 minut, następnie ustawić funkcję grilla i zapiekać jeszcze przez około 10 minut, aż ziemniaki będą ładnie zrumienione (jeśli piekarnik nie ma grilla, zwiększyć temperaturę do maksimum i zapiekać do zrumienienia). Nakładać na podgrzane talerze.
  • Zapiekanka z łososiem i brokułami
  • Zapiekanka z łososiem i brokułami
About the Author

Leave a Reply

*