Któż z nas nie lubił w dzieciństwie zapiekanek kupowanych w budkach stojących na każdym prawie rogu?
Ja uwielbiałam ale czasami nie mieli świeżych produktów i brzuch bolał.
Teraz można samemu zrobić przepyszne zapiekanki i zajadać bez przeszkód.
Dziś zapiekanka z jajem i kurczakiem, mega pyszna.
Bagietki można brać dowolne, ja miałam hiszpańskie z Żabki.
Zapiekanki.
Składniki: 4 porcje
- 1 filet z kurczaka
- 2 jajka ugotowane na twardo
- 1/2 pęczka szczypiorku
- 200 g mozzarelli
- 4 łyżki kukurydzy z puszki
- 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka
- pieprz czarny
- sól morska
- 2 bagietki hiszpańskie lub inne
Przygotowanie zapiekanek:
- Na zdjęciu poniżej hiszpańskie bagietki.
- Kurczaka pokroiłam w drobną kosteczkę, posypałam solą i przyprawą do kurczaka.
- Jaja ugotowałam na twardo, ostudziłam, obrałam i starłam na tarce o grubych oczkach.
- Można drobno posiekać.
- Mozzarellę również drobniutko pokroiłam.
- Osączyłam kukurydzę i dodałam do reszty.
- Drobno posiekałam szczypiorek.
- Wszystko razem wymieszałam, dodałam sól i pieprz.
- Użyłam tutaj 2 bagietek, przekroiłam je na połowy wzdłuż.
- Na każdej połówce ułożyłam farsz, lekko go ugniatając.
- Zapiekałam bagietki w piekarniku nagrzanym do 180 C z termoobiegiem przez 15 minut.
Smacznego.
„Podróże małe i duże”
![]() |
Cerkiew wojskowa w Ciechocinku |